Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Parrot na CES 2014 představil MiniDrone a Jumping Sumo

21. 1. 2014 | |

Výrobce komunikačních zařízení ale také létajcích robotů Parrot přilákal na svůj stánek na CES 2014 řadu zájemců, kteří obdivovali zejména dvě novinky v jeho robotické flotile. Jmenují MiniDrone a Jumping Sumo. MiniDrone je malá kvadroptéra, která se může pohybovat i po zemi na vlastních kolech. Jumping Sumo je pak primárně pojízdný robot na dálkové ovládání, který však rázem dokáže proniknout i do vzduchu, a to díky vysoce výkonnému pístu v podvozku.

Jako u svých jiných UAV (Unmanned Automated Vehicles) navrhnul Parrot nové roboty tak, aby byly snadno ovladatelné pro začátečníky, ale disponovaly i řadou pokročilých funkcí a pozoruhodných schopností. Několik senzorů tak například zajišťuje, aby MiniDrone zůstával ve vzduchu vysoce stabilní. Uživatelé ji mohou ovládat pomocí chytrého telefonu nebo tabletu prostřednictvím Bluetooth Low Energy rozhraní.

MiniDrone dokáže ve vzduchu udělat smyčku hlavou dolů i několik jiných triků. V jedné z ukázkových sestav se kvadroptéra vznášela v jedné výšce a pak v letu prokličkovala bez jakéhokoliv zásahu pilota okolo několika barevných čtverců. MiniDrone je navíc vybaven kolečky, která mu umožňují pohybovat se po zemi nebo se „přidržovat“ stropu a odskočit do volného prostoru, až když je to třeba.

Jumping Sumo je živý, dvoukolový robot, přizpůsobený spíše pro pohyb po zemi, ale schopný provádět některé úkony i ve vzduchu. Když se má vznést, nakloní se dopředu a z podvozku vystřelí svůj píst. Tím se vymrští až do výšky 80 cm, a protože je vybaven akcelerometrem a gyroskopem, dobře udrží rovnováhu. Jeho dvě velká kola umožňují, aby prováděl prudké otočky – otočí se na místě i o 360 stupňů. Sumo lze ovládat prostřednictvím mobilních zařízení, díky zabudované kameře, která streamuje video v reálném čase, i bez přímého dohledu.

Oba roboty jsou, zdá se, velice dobře ovladatelné, přestože zvládout s nimi náročnější kousky si asi nějaký čas vyžádá. Pokud se však manévr nepovede, oba roboty dokáží zpravidla získat stabilitu rychle zpět, což je předurčuje k nasazení v místech nehod či neštěstí.
 

Stránky Parrot naleznete ZDE. Obrázek Parrot. Původní článek na gizmag.com.