Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ovládací prvky Granite od HDL Automation pro systémovou instalaci KNX

2. 5. 2019 | Ing. Richard Müller | HDL Automation, s. r. o. | www.hdl-automation.cz

Vývoj nelze zastavit, neustále postupuje vpřed a v systémové technice budov to platí dvojnásob. Náročnost aplikací a požadavky zákazníků stále rostou a z toho vyplývají i větší nároky na funkcionalitu přístrojů. Společnost HDL Automation přichází v této oblasti se zajímavou novinkou – ovládacími prvky Granite, multifunkčními ovládacími prvky moderního vzhledu.

Multifunkční ovládací prvky Granite se vyznačují elegantním obdélníkovým tvarem, který má širokou škálu využití v různých budovách. Velkoplošná celokovová tlačítka z ušlechtilého materiálu působí instinktivním dojmem. Odezva na stisknutí je velmi přirozená a pohodlná. Mezi ovládacími tlačítky se nachází černá skleněná plocha pro zákaznické ikony nebo texty. Uživatelsky volitelné ikony nebo texty usnadňují orientaci při ovládání. K indikaci stavu a podsvícení ikon jsou využity RGB LED, takže barvu a intenzitu lze nastavit.

S multifunkčními ovládacími prvky Granite lze realizovat celou řadu funkcí. Umožňují spínání, stmívání, ovládání závěsů a žaluzií, flexibilní ovládání, ovládání scén a sekvencí, procentuální ovládání, prahové funkce, textové řetězce, odesílání hodnot, RGB ovládání, ovládání ventilátorů a kombinované ovládání. Jsou vybaveny tlačítkovými kontakty. Každou klapku je možné nastavit jako kolébkový ovladač nebo jako dvě nezávislá tlačítka. Je v nich zabudován snímač prostorové teploty a umožňují odesílat informaci o aktuální teplotě na sběrnici.

Multifunkční ovládací prvky Granite jsou určeny pro montáž do interiéru na stěnu na sběrnicovou spojku. Sběrnicová spojka je dodávána jako samostatný přístroj a instaluje se do běžné elektroinstalační krabice pod omítku. Velmi zajímavou a užitečnou vlastností je magnetická přilnavost mezi ovládacím prvkem a sběrnicovou spojkou. Díky této přilnavosti je montáž a demontáž velmi jednoduchá. Dalším netradičním aspektem je, že na sběrnicové spojce nenalezne uživatel programovací tlačítko a programovací LED. Pro vstup do programovacího režimu není třeba ovládací prvek sejmout se sběrnicové spojky a následně ho opět vracet. Jednoduchým stisknutím a přidržením prvního a posledního tlačítka ovládacího prvku přejde přístroj do programovacího režimu.

Lidé touží po kráse a také žádají jedinečnost, aby ukázali svou osobnost. Krása a jedinečnost však mohou být dokonale spojeny – s unikátními ovládacími prvky Granite od HDL Automation.

HDL Automation, s. r. o., je česká společnost zaměřená na dodávky moderních technologií pro inteligentní budovy. Pro danou oblast nabízí kompletní sortiment produktů, jehož základem jsou sběrnicové přístroje vyráběné čínskou společností HDL již od roku 1985.

 

Sběrnicové přístroje jsou k dispozici ve dvou produktových řadách. Pro celosvětově rozšířený standard KNX a pro proprietární systém nabízený pod obchodní značkou Buspro. V obou případech jde z technického hlediska o systémy, které nepotřebují pro svoji činnost žádnou řídicí jednotku, jsou to tzv. decentralizované systémy. Oba systémy přitom tvoří ucelenou sadu prvků, které zajistí všechny funkce požadované při automatizaci budov, jako je řízení osvětlení, stínění, topení, klimatizace, vzduchotechniky aj.


Vyšlo v časopise Elektro č. 4/2019 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021