Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ovládací panely a nosná ramena TEKNOKOL

12. 6. 2019 | Ing. Roman Fillette | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Ovládání moderních elektrických zařízení vyžaduje rozhraní mezi strojem a člověkem, na kterém jsou k dispozici ovládací prvky, displeje, vstupní periferie a výstupy monitorovacích přístrojů. Aby obsluha měla v každém okamžiku vše pod dohledem, je třeba mít rozhraní na přístupném místě a nastavitelné pro různé situace. Proto se využívají systémy nosných ramen a otočných ovládacích panelů, jako je např. sortiment TEKNOKOL (obr. 1).

Obr. 1. Ovládací systém TEKNOKOL
Obr. 1. Ovládací systém TEKNOKOL

Základní částí systému jsou hliníkové profily, dostupné ve třech velikostech, s nosnostmi 40, 60, popř. 120 kg/m. Ke každé z nich jsou k dispozici pevné a otočné spojky, které dovolují vytvarovat rameno přesně podle potřeb konkrétního zařízení. Díky spojkám, které umožňují nejen rotaci v úhlu až 315°, ale i náklon v rozsahu ±45°, je možné snadno nastavit pozici a vyrovnat vodorovnost ovládacího rozhraní s následnou aretací. Nosná ramena mají strukturovaný profil pro co největší tuhost, je jimi možné provést kabeláž a lze je vybavit signálovými světly. Pro samostatně stojící rozhraní jsou v sortimentu ocelové fixní sloupky, popř. mobilní kiosky (obr. 2).


Obr. 2. Mobilní ovládací kiosky

Ovládací panely jsou nabízeny v hloubkách od 60 do 240 mm a lze je upravit podle požadavků zákazníka. Čelní plech o tloušťce 2 mm, popř. 3 mm je možné opracovat podle dodaného výkresu ve formátu DWG. Součástí příslušenství jsou rukojeti, podvěsný panel pro klávesnice, popř. spojka pro monitory s uchycením podle standardu VESA. Pohodlný přístup do panelu umožňují zámky a široce otevíratelné panty, popř. lze zvolit variantu se šroubovacím zadním plechem. Celohliníkové provedení panelů je vhodné pro pasivní chlazení elektroniky nebo lze navrhnout provedení s ventilací.

Patentovaný systém TEKNOKOL je neustále inovován s ohledem na požadavky trhu, tím nejnovějším prvkem bude koncem roku tzv. lifting system, tedy zařízení umožňující plynulý svislý pohyb ovládacího panelu.

Podrobnější informace zájemci naleznou na internetových stránkách českého zastoupení společnosti: www.oskom.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2019 na straně 23. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021