Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osvětlení budoucnosti - Jak urychlit zavádění inovativních technologií osvětlení

19. 7. 2012 | |

EVROPSKÁ KOMISE - ZELENÁ KNIHA - KOM(2011) 889 v konečném znění

Na  osvětlení  připadá  19 %  spotřeby  elektrické  energie  ve  světě  a 14 % v EU. S postupným ukončováním prodeje žárovek v Evropě je začínají nahrazovat nové energeticky    účinné     technologie    osvětlení     šetrné     k životnímu prostředí. Nejinovativnější technologií, která se začíná objevovat na trhu, je osvětlení na bázi elektroluminiscenčních   diod   (Solid-State Lighting, SSL).   

Zavádění technologie SSL na trh je však v Evropě pomalé a související výzkum, inovační činnosti a spolupráce jsou roztříštěné. Oproti tomu v jiných oblastech světa, zejména v Asii a v USA, postupuje odvětví osvětlovací techniky rychle vpřed, a to za pomoci významné státní podpory. 

 

Zelená   kniha   navrhuje   zahájit   v Evropě   řadu   nových   politických   iniciativ a veřejnou  diskusi  se  všemi  zúčastněnými stranami,  aby  se  urychlilo  zavádění technologie  SSL  do  praxe.   proaktivně  vymezit  vnitřně soudržný  soubor strategických cí Unie týkajících se strany poptávky i strany nabídky a rovněž stanovit obecné podmínky pro dosažení těchto cílů jako základ pro budoucí kroky všech zúčastněných subjektů.


Subjekty z oblasti výzkumu a podnikání, vlády, komunity občanské společnosti i jednotliví občané se vyzývají, aby se do této diskuse zapojili
.

 

Výsledky veřejné diskuse (6. července 2012) (ke stažení v angličtině)

1. Zpráva [pdf 1MB]
2. Online reakce veřejnosti (schválení publikace veřejností) [zip 1.44MB]

 

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/actions/ssl-consultation/docs/com_2011_0889_ssl_green_paper_cs.pdf