Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Osram učinil významný krok ve vývoji osvětlení automobilů budoucnosti

2. 7. 2012 | |

Výrobce osvětlovací techniky Osram učinil významný krok ve vývoji organických světelných diod (OLED), vhodných pro použití v automobilovém průmyslu. Společnost jako první vyvinula OLED, které v dlouhodobém laboratorním testu odolaly teplotám až 85 °C po dobu několika set hodin. Teplotní stabilita je největší výzvou, mají-li být tyto inovativní zdroje světla nasazeny v automobilech. "Vzhledem k tomuto úspěchu jsme nyní schopni uvažovat o jejich budoucím uplatnění při výrobě vozidel," říká Ulrich Eisele, který je za segment OLED ve společnosti OSRAM odpovědný. "Protože automobilový průmysl plánuje a rozvíjí budoucí návrhy dlouho dopředu, zapojíme-li se dnes, pomůžeme vytvořit vůz zítřka."

Světlo se stává stále důležitějším faktorem designu automobilů. Zatímco před několika lety, kladli výrobci více než na cokoliv jiného důraz na tvar vozu, dnes má téměř každá značka svou nezaměnitelnou "světelnou tvář" – kterou vytvořila díky světelným LED diodám. V současnosti je každý druhý nový vůz vybaven LED zdroji Osram. Odborníci očekávají, že další technologií, která se po bodových zdrojích světla LED stane nedílnu součástí automobilů, bude právě technologie OLED.

OLED jsou de facto plošnými zdroji světla. Většina osvětlení v automobilech vyžaduje právě plošné světlo - třeba vnitřní osvětlení nebo zařízení, která zajišťují viditelnost vozidla v silničním provozu, jako jsou ukazatele směru nebo zadní svítilny. Osram již přišel s konkrétními návrhy na spolupráci s UnternehmerTUM - centrem pro inovace a zakládání firem při Technische Universität München.

Největší překážkou pro rozvoj a nasazení organických světelných diod v automobilových aplikacích je zatím jejich tepelná stabilita. Aby byly vhodné pro použití v automobilech, musí OLED splňovat specifikace výrobce. Zadní světla tak například musí vydržet teploty až 85 °C, nebo i vyšší. Když byly před dvěma lety představeny první OLED moduly pro světelné aplikace, byly teplotně odolné dvě, nanejvýš tři hodiny. Se svými novými OLED Osram překonal tuto teplotní odolnost stonásobně. A ještě desetkrát více bude muset vydržet modul, kterou bude možné nasadit v automobilech. Takovýto nárůst lze očekávat během příštích pár let. Protože jsou automobily vyvíjeny několik let dopředu, OLED prvky by měly být již nyní součástí plánů pro příští generaci automobilů.

Obrázek
Osram již přišel s konkrétními návrhy pro automobilový průmysl ve spolupráci s OLED UnternehmerTUM, centrem pro inovace a zakládání podniků na Technische Universität München. (www.osram.com)