Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Origami baterie, která využívá energii bakterií

9. 8. 2017 | Binghamton University | discovere.binghamton.edu

Origami, japonské umění skládání motivů z papíru, lze využít k vytváření  nádherných figurek, zvířat a drobných plastik. Inženýr z Binghamton University však nalezl další využití pro tuto starodávnou japonskou techniku a aplikoval ji na baterii.

Seokheun „Sean“ Choi vyvinul levnou baterii vyrobenou z papíru, která k vytváření energie využívá bakterie. Baterie generuje dostatečné množství energie z mikrobiální respirace k pohánění biosenzoru na bázi papíru, a to s využitím pouhé kapky vody s obsahem bakterií. „Znečištěná voda obsahuje velké množství organické hmoty,” jak tvrdí Choi. „Jakýkoli typ organického materiálu poslouží jako zdroj bakterií pro bakteriální metabolismus.”

Origami bakterie

Nová metoda by našla využití obzvláště v odlehlých oblastech bez dostatečného přísunu prostředků. Papír je vskutku velmi zajímavý materiál pro mnoho expertů, zabývajících se prevencí a dohledem nad nemocemi. Je levný, snadno dostupný a velmi rychle se stává klíčovým materiálem při vytváření diagnostických nástrojů v rozvojových zemí. Co se ceny zařízení týče, tak se bavíme o pouhých pěti centech.

Celý článek na Binghamton University

Image Credit: Binghamton University

-jk-