Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Organické LED v budoucnu přímo z tiskárny

14. 11. 2013 | |

Vývojáři firmy MBRAUN se spojili s vědci z Fraunhoferova isntitutu pro aplikovaný výzkum polymerů v Postupimi a vytvořili zařízení, které dokáže vyrábět světelné zdroje OLED metodou podobnou 3D tisku.

Nyní je tak možné tisknout OLED z látek, které obsahují organické molekuly schopné vydávat světlo. Jednodušší je zejména způsob jejich nanášení na podkladovou vrstvu. Běžně je totiž nutné je před nanesením převést do plynného skupenství a samotné nanesení provést ve vakuu, což tento proces velmi prodražuje.

Technologie 3D tisku se většinou používá k návrhu součástek nebo při výrobě prototypů. Pro malosériovou výrobu zařízení a objektů využívajících OLED, jako jsou informační systémy, reklamní tabule nebo jiné svítící plochy je tak tato technologie mimořádně vhodná.

Srdcem výrobního zařízení je robot, který funguje obdobně jako řídicí systém inkoustové tiskárny. OLED substrát je nanášen po jednotlivých vrstvách, což vytváří mimořádně homogenní povrch, s vlastnostmi vhodnými pro osvětlování.

V blízké budoucnosti se očekává velké rozšíření OLED displejů. Ty mají oproti LCD řadu výhod. Nepotřebují podkladové světlo, což znamená, že spotřebují méně energie a zároveň mohou být velmi tenké, což přináší nové možnosti, co se tvarové rozmanitosti týče. Protože to jsou samy diody, které vydávají barevné světlo, kontrast a podání barev jsou lepší. Displeje také nabízejí dobrý pozorovací úhel (asi 180 stupňů).

Existuje ještě několik otázek, které bude potřeba vyřešit, než se OLED plně etablují na trhu. Největším je právě nákladnost výrobních zařízení. Proto v osvětlování budou OLED pravděpodobně ještě nějakou dobu doplňovat konvenční světelná zařízení, ne je zcela nahrazovat. Výroba OLED metodou tisku však znamená další krok k jejich rozšíření.

Foto: Fraunhoferův institut pro aplikovaný výzkum polymerů (Fraunhofer IAP)
Více na stránkách
Fraunhofer IAP nebo na phys.org