Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Optimální měnič pro jakoukoliv aplikaci

8. 6. 2017 | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Čas potřebný k uvedení výrobku na trh je stále důležitějším indikátorem úspěchu. Jeho zkrácení při zachování kvality celého procesu je proto cílem mnoha výrobců, neboť se může stát rozhodujícím faktorem v konkurenčním boji. Společnost Siemens dodává kompletní řešení automatizace a pohonů, umožňující výrobcům strojů a zařízení významně zkrátit dobu uvedení do provozu a zvýšit jejich produktivitu a flexibilitu. Součástí těchto řešení je široká produktová nabídka měničů frekvence Sinamics, které jsou snadno použitelné, mají velkou účinnost a integrované bezpečnostní funkce.

Větší rozsah výkonu a nové konstrukční prvky měničů Sinamics G120C

Nízkonapěťové měniče Sinamics G120C vynikají svou kompaktností a výkonem.

Jsou snadno ovladatelné díky integraci do prostředí TIA Portal a umožňují energeticky úspornější provoz. Poskytují široké spektrum funkcí, což ocení především výrobci strojů. Mohou být využity pro průmyslové aplikace, jako jsou dopravníkové pásy, míchací stroje, vytlačovací lisy, čerpadla, ventilátory, kompresory a jednoduché manipulační stroje.

Siemens Skupina měničů Sinamics G120C
Obr. 1. Skupina měničů Sinamics G120C

Skupina měničů Sinamics G120C byla doplněna o tři nové konstrukční velikosti. Celá řada nově pokrývá výkony od 0,55 do 132 kW/400 V. Jejich výkonový rozsah byl rozšířen až do 132 kW/400 V a nově obsahují volitelné příslušenství a dovolují větší přípustnou délku kabelů k motoru. Měniče jsou opatřeny bezpečnostní funkcí STO (Safe Torque Off, bezpečné odpojení momentu). Charakterizuje je kompaktní design: malé rozměry, montáž natěsno, zabudované filtry a tlumivky (pro velikost FSD až FSF).

Měniče jsou součástí inženýrského prostředí TIA Portal a díky tomu je možné využívat rozšířené diagnostické funkce. Koncepce knihoven TIA Portalu a integrace technologických objektů zajistí spolehlivé znovupoužití pohonu včetně jeho parametrů a hardwarových komponent. Komunikace s řídicími systémy Simatic probíhá přes protokoly Profinet a Profibus.

Měniče disponují úsporným vektorovým řízením bez snímače a dosahují velkého momentu při nízkých otáčkách. Nastavení parametrů měniče Sinamics G120C lze zálohovat na SD kartu a jednoduše ji přenést do jiného zařízení. Měniče umožňují měření spotřeby a úspory energie a poskytují mnohé další důležité funkce a vlastnosti.

Nové výkonové jednotky PM240P-2 měniče Sinamics G120P zvyšují energetickou účinnost

Měniče Sinamics G120P představují řešení na míru pro průmyslové aplikace ve zpracovatelském, farmaceutickém či chemickém průmyslu a v oblasti technologie budov. Sortiment vestavných jednotek nyní doplňují nové výkonové moduly PM240P-2 s napětími 400, 500 a 690 V, které završují produktovou řadu a umožňují konzistentní přístup k identické funkčnosti napříč všemi úrovněmi napětí. Výkonový rozsah dosahuje 22 až 132 kW. Díky robustnímu designu a bezúdržbové konfiguraci je nyní Sinamics G120P vhodný i pro extrémně náročná průmyslová prostředí s provozními teplotami od –10 do +50/60 °C. Nový modul omezuje potřebnou šířku rozváděče a poskytuje 60% úsporu místa. Zaručuje výjimečnou úroveň účinnosti přesahující 98 % v souladu s normou pro energetickou účinnost EN 50598 a procesní spolehlivost vylepšenou o řadu nových bezpečnostních funkcí. Nové bezpečnostní funkce s úrovní integrity bezpečnosti SIL3 zabudované do výkonového modulu zaručují zvýšenou procesní spolehlivost.

Siemens Měniče Sinamics G120P
Obr. 2. Měniče Sinamics G120P

Sinamics V20 nově s webovým serverem a WiFi

Stále více průmyslových aplikací v oboru výroby a stavby strojů vyžaduje individuální řešení pro automatizaci jednoduchých pohybových sekvencí. Nejmenší měniče Sinamics V20 představují jednoduché a cenově dostupné řešení. Měniče lze rychle nastavit, jejich obsluha je intuitivní, mají robustní konstrukci a šetří energii. Navíc jsou nyní dostupné ve dvou nových velikostech FS AA a FS AB.

Výkonným pomocníkem pro servisní a údržbové pracovníky je nový webový server Sinamics V20 Smart Access (obr. 3), který se jako modul namontuje na měnič. Modul obsahuje WiFi rozhraní a jeho prostřednictvím komunikuje s mobilem, tabletem nebo počítačem přes internetový prohlížeč, jako jsou např. Chrome, IE a další.

Siemens Webový server Sinamics V20 Smart Access
Obr. 3. Webový server Sinamics V20 Smart Access

Modul lze dokoupit k novým měničům Sinamics V20 a je určen pro:
– úvodní nastavení měniče,
– úpravu nastavení funkcí měniče,
– sledování měřených hodnot,
– diagnostiku I/O a hlášení o stavu měniče,
– zálohování a přenos parametrů.

Modul usnadní a zkrátí nastavení měniče, umožní kvalitní diagnostiku a odhalení problémů při instalaci. Je výkonným pomocníkem pro pracovníky inženýrských firem, kteří nastavují měniče nebo pro firemní údržbu.


Vyšlo v časopise Elektro č. 6/2017 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.