Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

OP CABLE – nejmladší kabelovna v České republice

28. 11. 2020 | OP CABLE, s. r. o. | www.opcable.cz

Prostějovská společnost OP CABLE, s. r. o. je nejmladší kabelovnou v České republice. I přesto svoje výrobky nabízí od roku 1999 do 18 států Evropy, potažmo celého světa. Dokázala prorazit na poli velkých hráčů, udržela si pozici a každým rokem produkce roste v desítkách procent. Redakce časopisu ELEKTRO se sešla s výrobním ředitelem této společnosti, p. Davidem Frelichem a položila mu několik otázek.

Prostějovská společnost OP CABLE, s. r. o. je nejmladší kabelovnou v České republice. I přesto svoje výrobky nabízí od roku 1999 do 18 států Evropy, potažmo celého světa. Dokázala prorazit na poli velkých hráčů, udržela si pozici a každým rokem produkce roste v desítkách procent. Redakce časopisu ELEKTRO se sešla s výrobním ředitelem této společnosti, p. Davidem Frelichem a položila mu několik otázek.

Pane Frelichu, jak vlastně taková kabelovna vzniká?

Je to komplikovaný a velice nákladný proces, tak jako u všech výrobních firem. Původním zakladatelem byl v roce 1999 italský kabelář, který později firmu prodal. Kupcem byl náš nynější majitel pan Petr Očenášek, který se rozhodl firmu koupit, investovat do ní a vybudovat relativně malou, ale úspěšnou a prosperující firmu. V té době jsme začínali pouze s několika stroji, které zdaleka nedostačovaly tehdejším trendům. Kabely, které se vyráběly, byly jednoduché konstrukce a ve velice malých délkách. Snažili jsme se tak vyjít vstříc malým odběratelům, kteří na trhu nemohli nalézt nikoho, kdo by jejich poptávky v nízkých výrobních objemech uspokojil.

Tato politika – tedy krátká doba výroby, dodání šité na míru a konkurenceschopná cena – nám dovolila pomalu se rozrůstat.

Ing. David Frelich, výrobní ředitel OP Cable
Ing. David Frelich, výrobní ředitel

Jaká to u Vás vypadá nyní, po letech? Co se změnilo?

Změnilo se hodně věcí a je těžké je všechny jmenovat. I když působíme stále v původních prostorách, zmodernizovali jsme výrobní halu včetně administrativní budovy. Obecně se snažíme vymýšlet rozvržení a konstrukci strojů tak, aby bylo dosaženo maximálního činitele plnění a přitom bylo výrobní prostředí přehledné čisté a bezpečné. Využíváme moderních technologií od předních světových výrobců, inženýring a konzultace s nejlepšími odborníky z oboru.

Například v minulém roce jsme instalovali několik nových oplétacích strojů, a letos je budeme ještě doplňovat. Posilu máme také v nové slaňovací lince, která dokáže vyrábět až rychlostí 300 metrů za minutu. Duše má přesný zkrut, a pokud využíváme krytí páskou za účelem stínění nebo pro splnění podmínek elektromagnetické kompatibility, víme, že tento stroj bez problémů obstojí.

To zní skvěle. Prozradíte nám, kam všude například kabely od Vás míří?

No, úplně přesně to nemohu prozradit. Ale dá se říci, že některé kabely míří například do uhelných dolů, do výrobních závodů na výrobu automobilů, výtahů, strojů, počítačů. Je toho samozřejmě celá škála. Daná umístění mají specifické požadavky a již dávno neplatí, že kabel je jen vodič, izolace a plášť či jiná mechanická ochrana. Jde o soubor několika složitých procesů, vývoje, souboru moderních polymerů apod. Takovýto kabel je pak nutné řádně odzkoušet, což je další nedílnou součástí onoho života a finálního umístění kabelu. To úzce souvisí s certifikací kabelů, která může být proces velice složitý a též nákladný.

Petr Očenášek, jednatel firmy OP CABLE, s. r. o.  Marek Očenášek, obchodní ředitel
Petr Očenášek, jednatel firmy OP CABLE, s. r. o. (vlevo); Marek Očenášek, obchodní ředitel (vpravo)

Mluvíte o certifikaci… Co vlastně taková certifikace obnáší a kde se provádí?

Certifikace před uvedením výrobku na trh, a kabelů obzvlášť, znamená velké množství zkoušek různé obtížnosti a časové náročnosti, od těch mechanických přes elektrické, až po zkoušky požární odolnosti, kde se měří a ověřuje mnoho parametrů. Testují se různé parametry a vlastnosti, na které člověk může jen pomyslet. Na všechno existuje nějaká norma či předpis a mnohdy jsou i samotná testovací zařízení natolik složitá, že vyžadují vývoj a zkoušení sama sebe, aby vyhověla náročným požadavkům moderní doby.

Sám jsem se o tom přesvědčil, když jsem měl tu čest navštívit zkušebnu VDE v Offenbachu. Je to nejznámější a nejvěhlasnější institut pro testování elektrických zařízení a kabelů na světě. Návštěvu mi zprostředkoval pan Martin Freund, který je zástupcem VDE pro Českou republiku. Tady jsem se mohl přesvědčit o tom, že zkušebnictví je skutečná věda. Jeden náš kabel, který je založen na německých normách DIN se testoval (myslím) 8 či 9 týdnů. Za tu dobu podstoupil mnoho testů, zkoušek a měření. Po celý ten čas samozřejmě žijete v napětí, jestli celý proces vyjde a nebudete jej muset opakovat.

Oplétací stroj za provozu
Oplétací stroj za provozu

Tak nenapínejte. Jak to nakonec dopadlo? Vyšly zkoušky dobře?

Samozřejmě! Zkoušky vyšly na výbornou. Měli jsme tenkrát obrovskou radost. I když to byla naše doposud nejnákladnější a nejdelší zkouška vůbec.

Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček, FCC PUBLIC

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021