Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

OLED - Světlo pro každý den

24. 8. 2012 | |

Německé Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum (BMBF) zahájilo na začátku srpna projekt Kobalt, který bude v příštích třech letech rozhodující odpovědí na nejdůležitější současné otázky provázející možnosti rozšíření OLED technologií.
Druhým hlavním cílem projektu bude inovovat výrobní proces tak, aby došlo k výraznému snížení nákladů. V současné době jsou náklady na výrobu OLED prvků daleko vyšší než náklady na výrobu jiných světlených zdrojů. OLED komponenty jsou tak zatím využívány pouze v omezeném množství vesměs specializovaných a drahých aplikací. Intenzivním výzkumem alternativních, nákladově efektivních funkčních materiálů a radikálně inovativních zpracovatelských technologií, by společnosti účastnící se projektu rády prokázaly, že výrobní náklady na moderní přístroje OLED mohou být výrazně nižší. Pokud se to podaří, stanou se OLED technologie základem nové generace celkového osvětlení v Německu.

Výzkum nové generace osvětlení: Organic Light - krátce OLED běží v německých laboratořích již několik let. Tyto tenké svítící plochy mají oproti konvenčnímu osvětlení některé výhody: jsou energeticky velmi efektivní, protože jim ve srovnání s žárovkami jim stačí asi jen pětina elektrické energie. Skvělé jsou také jejich fyzikální vlastnosti: OLED jsou supertenké, velice lehké a potenciálně flexibilní. Svítí ve velké ploše a dávají příjemné teplé světlo.

Experti na trh s osvětlovací technikou předpovídají prudký vzrůst podílu organických světelných diod (OLED) na celkovém osvětlení již v blízké budoucnosti. Stále však zbývá několik problémů, které je třeba řešit. Významným příspěvkem k tomuto úsilí bude i projekt BMBF pojmenovaný Kobalt.

Kobalt byl zahájen 1. srpna 2012 jako součást iniciativy BMBF na poli organické elektrotechniky, zejména OLED a organických fotovoltaických článků, a potrvá do 31. července 2015. Spolkové ministerstvo pro vzdělávání a výzkum podpořilo projekt 17,4 miliony EUR. V souvislosti s projektem založila BMBF technologické centrum VDI Technology Center.

Partneři projektu BMBF Kobalt

Philips GmbH, Aachen
BASF SE, Ludwigshafen
Aixtron AG, Herzogenrath

Více informací / tiskové materiály

Charakteristika projektu Kobalt (.pdf)
výzkum BMBF v oblasti organické elektroniky s přehledem aktuálních projektů založených na spolupráci více společností

Článek v původním znění naleznete ZDE
Obrázek: Dynamická stěna lehkých prvků OLED © Philips