Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Okna se schopností absorbovat sluneční energii

22. 2. 2017 | University of Minnesota | twin-cities.umn.edu

Výzkumníci z University of Minnesota a University of Milano-Bicocca využili křemíkové nanočástice a zkonstruovali okno, které dokáže efektivně absorbovat sluneční energii.

Výzkumníci vyvinuli technologii k ukládání křemíkových nanočástic do „efektivních luminiscenčních solárních sdružovačů” (LCS). Tyto sdružovače jsou klíčovým prvkem oken se schopností efektivně zachycovat sluneční záření. Po prosvícení povrchu okna jsou frekvence světla zachyceny uvnitř a koncentrují se na okrajích, kam lze umístit drobné solární články k zachycení energie.

Fotovoltaiocké okno

Okna se schopností absorbovat energii ze slunečního světla se nazývají solární okna a jsou novou průkopnickou technologií ve světě obnovitelné energie. Mají velký potenciál znásobit povrch budov vhodný k vytváření energie bez dopadu na jejich vzhled, což je rozhodující aspekt obzvláště ve velkoměstech.

Výzkumníci tvrdí, že optické vlastnosti křemíkových nanočástic a jejich téměř dokonalá kompatibilita s průmyslovým procesem výroby polymeru sdružovačů umožňuje efektivně vytvářet fotovoltaická okna se schopností absorbovat více než 5 procent sluneční energie s minimálními náklady.

Celý článek na University of Minnesota

Image Credit: Uwe Kortshagen

-jk-