Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ohebný elektronický papír zobrazuje plnou barevnou škálu

15. 10. 2016 | Chalmers University of Technology | www.chalmers.se

Výzkumníci ze švédské Chalmers University of Technology odhalili základ pro nový elektronický papír o tloušťce menší než jeden mikrometr, který je ohebný a zobrazuje stejnou barevnou škálu, jako dnešní LED displeje. Přitom však nespotřebuje více energie, než tablet Kindle.

Při výzkumu, v jehož rámci umísťovali vědci vodivé polymery na nanostruktury zjistili, že tato kombinace by se dala velmi dobře využít při vytváření velmi tenkých elektronických displejů. O rok později byly výsledky jejich výzkumu na toto téma připraveny k publikování. Materiál, jehož tloušťka je menší než jeden mikrometr, je extrémně ohebný a velmi energeticky úsporný.

Ohebný elektronický papír

„Papír” je podobný tabletu Kindle. Není podsvícen, jako standardní displej, ale místo toho odráží světlo, které na něj dopadá a osvětluje ho. Z tohoto důvodu funguje velmi dobře při jasném světle, jako např. na slunci, na rozdíl od běžných LED displejů, které jsou naopak nejlépe čitelné ve tmě. Spotřebuje však jen desetinu energie, kterou pro svůj provoz potřebuje tablet Kindle, který sám o sobě spotřebuje mnohem méně energie než LED displej ostatních tabletů.

Celý článek na Chalmers University of Technology

Image Credit: Chalmers University of Technology

-jk-