Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

OEZ – vše pro domovní instalace – instalační stykače RSI a instalační relé RPI

19. 1. 2017 | Ing. Zdeněk Suchomel | OEZ s. r. o. | www.oez.cz


CVAK!!!? Vzbudil vás někdy v noci pocit, že jste slyšeli nějakou ránu? Nebo jste hledali v rozváděči čmeláka, který nesnesitelně bručí? Mohou to být výsledky nesprávně zvoleného spínacího prvku. Tento článek nabídne možnosti nápravy.

Reprezentanti přístrojových stykačů (odleva):
RPI-16 DSC 2310, RSI-20-20-A230-M, RSI-63-40-A230

K čemu slouží instalační stykače a relé? Jednoduše spínají elektrické obvody v závislosti na napětí přivedeném na řídicí svorky. Máte doma elektrický bojler? Jestliže ano, máte s největší pravděpodobností v rozváděči i instalační stykač či relé, které šetří peníze. Slouží totiž především k tomu, aby byl bojler zapnut pouze v nízkém tarifu (noční proud). Na řídicí svorky je přiveden signál HDO, který to zajistí.

Instalační stykače a relé OEZ jsou rozděleny do tří základních skupin:
běžné – mechanický kontakt, vnitřní cívka ovládaná střídavým napětím,
tiché – mechanický kontakt, vnitřní cívka ovládaná stejnosměrným napětím,
extra tiché – elektronický kontakt řešený miniaturním relé.

Běžné instalační stykače RSI-A

Cívka elektromagnetického obvodu je ovládána střídavým napětím, což může v určitých rozváděčích vést ke vzniku vibrací na frekvenci sítě (50 Hz). Tato frekvence se ale nachází ve slyšitelném pásmu. Nevhodně použitý běžný stykač, např. na chodbě v garsoniéře, může rušit uživatele bytu, zejména v noci. V těchto aplikacích je vhodné použít „tichý“ stykač.

Tiché instalační stykače RSI-X

Ovládací napětí je dvoucestně usměrněné. Cívka elektromagnetického obvodu je ovládaná stejnosměrným napětím, a nevznikají tedy slyšitelné projevy vibrací na frekvenci 50 Hz. Ani „tichý“ stykač ale není zcela bez zvukových projevů. V okamžiku přepnutí kontaktů je slyšet, stejně jako v případě běžných instalačních stykačů, zřetelné cvaknutí. Je způsobeno mechanickým pohybem kontaktů. Cvaknutí lze odstranit použitím instalačního relé.

Extra tichá instalační relé RPI

Instalační relé jsou elektronické přístroje, které ke spínání výstupních kontaktů využívají miniaturní vnitřní relé. Je tak odstraněno jak hlučné cvaknutí, tak i nepříjemný „brum“. Záleží však na typu a příkonu spínaného spotřebiče. Instalační relé umožňují spínat obvody až do 16 A v kategorii užití AC-1.


Přehled maximálních spínaných výkonů instalačních stykačů a relé pro AC 230 V
Přehled maximálních spínaných výkonů instalačních stykačů a relé pro AC 230 V OEZ
– AC 1 – neindukční nebo mírně indukční zátěže (např. bojlery, akumulační kamna a nádrže),
– AC-5b – žárovky,
– AC-5a – řídicí zařízení elektronických předřadníků výbojek (např. paralelně kompenzované zářivky).

V tabulce jsou uvedeny maximální spínané výkony vždy pro jeden kontakt přístroje. Je zřejmé, že stykače založené na mechanickém kontaktu jsou schopny spínat mnohem větší výkony než elektronická relé. To platí nejen pro kategorii užití AC-1 (bojlery), ale i pro spínání osvětlení. Například stykač RSI-63-40-A230 je schopen spínat 4× 5kW žárovkové zátěže.

Instalační stykače RSI s manuálním ovládáním

Stykače obou řad (RSI-A a RSI-X) jsou vyráběny i v provedeních s manuálním ovládáním Manuální ovládání je určeno k zapnutí stykače nezávisle na ovládacím napětí. Jestliže uživatel stykač manuálně zapne, zůstane v tomto stavu do změny napájecího napětí (např. přivedení signálu HDO). Páčka stykače se sama přesune do polohy „Auto“ a stykač dále spíná automaticky podle řídicího signálu. Tento tzv. automatický návrat zajistí, že stykač nezůstane nechtěně zapnutý.

Logika typového označení

Instalační stykače RSI a relé RPI najdou využití v mnoha aplikacích od spínání bojler až po spínání zářivek v podzemních garážích. Značku OEZ lze najít všude tam, kde jsou hlavními požadavky bezpečnost, kvalita a uživatelský komfort.


Odborné semináře OEZ patří k žádaným způsobům, jak získat aktuální informace o nízkonapěťových elektroinstalačních technologiích a ověřených typech jejich aplikací.

Na seminářích Vás seznámíme s připravovanými novinkami v sortimentu našich přístrojů. Tradičně dostanete také informace týkající se naší technické podpory a softwaru, změn v českých normách a vyžadované certifikace a značení přístrojů.

Přihlásit se můžete jednoduše prostřednictvím webových stránek www.oez.cz/aktuality/seminare, na kterých naleznete i informaci o zbývající volné kapacitě sálů.


Vyšlo v časopise Elektro č. 1/2017 na straně 28. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

OEZ s.r.o.

OEZ s.r.o.
Šedivská 339
Letohrad
561 51
www.oez.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021