Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Odolná sklolaminátová rozvodnice od NOARK

7. 11. 2018 | Michal Růžička | Noark Electric Europe, s. r. o. | www.noark.cz

Projektanti a elektromontéři, kteří hledají rozvodnici pro náročné podmínky, mohou využít perfektní řešení z nabídky společnosti NOARK. Tento specialista na elektrotechniku představuje novou řadu laminátových rozvodnic FHS, navrženou pro ty nejnáročnější interiérové i venkovní podmínky. Stačí ji jen vzít do ruky a uživatel hned získá jistotu, že vydrží vše a za všech okolností.

Laminát neboli polyesterová pryskyřice plněná skleněným vláknem je díky své malé hmotnosti, dobré pevnosti a voděodolné úpravě univerzální materiál. Je využíván např. k výrobě lodních trupů, karoserií automobilů, potrubí nebo nádrží na skladování chemických látek. Nové rozvodnice FHS vyráběné společností NOARK se používají v drsných, korozivních nebo chemicky zamořených prostředích. Jsou vhodné např. pro tepelné a fotovoltaické elektrárny, cementárny, ropná pole, jaderné elektrárny a laboratoře, pro komerční a výstavní akce, letiště, železnice a podzemní zařízení nebo jiná zátěžová využití. Rozvodnice FHS poskytují potřebnou flexibilitu, díky níž mohou projektanti navrhnout moderní funkční systém elektrických rozvodů kompaktního provedení, který chrání elektrickou instalaci i v náročných podmínkách. Součástí garance prémiové kvality produktů firmy NOARK je pětiletá záruka na všechny laminátové rozvodnice FHS.

Obr. 1. Kompletní rozvodnice Noark
Obr. 1. Kompletní rozvodnice

Rozvodnice FHS se vyrábějí ve světle šedém odstínu RAL 7035 a odpovídají mezinárodnímu standardu EN 62208. Splňují požadavky na stupeň krytí IP66 (zabezpečení proti vniknutí prachu a proti intenzivně tryskající vodě pod všemi úhly) a jsou chráněny před UV zářením. Třída odolnosti proti nárazu IK10 zaručuje, že výrobek bez poškození absorbuje mechanický ráz o energii 20 J, tedy např. vydrží náraz tělesa o hmotnosti 5 kg padajícího z výšky 400 mm. Rozvodnici lze používat při teplotě okolí v rozsahu od –30 do +100 °C. Materiál skříně je vysoce odolný proti všem chemickým látkám.


Obr. 2. Rozvodnice jsou dostupné v sedmi velikostech

Rozvodnice řady FHS jsou nabízeny v sedmi velikostních variantách od 260 × 305 × 160 mm do 850 × 1 060 × 350 mm (vnější rozměry). Dvířka lze otevřít až za 180°, což usnadňuje dostupnost vnitřního vybavení. Speciální design přispívá k šíři a rozmanitosti výrobků této řady. Robustní vyjímatelný ocelový montážní rám pro uchycení modulárních přístrojů umožňuje snadnou montáž, uspořádání a propojení přístrojového vybavení rozváděče. Dovoluje buď propojit jednotlivé modulové přístroje přímo uvnitř rozvodnice, nebo je propojit při vyjmutém rámu mimo rozvodnici a rám nakonec vsunout do skříně a zacvaknout do úchopových prvků.

Produktový katalog polyesterových rozvodnic FHS zahrnuje široké spektrum příslušenství usnadňujícího propojení vodiči a umístění modulů.

Všechny součásti příslušenství jsou rozděleny do tří skupin podle jejich účelu – elektrické rozvody, automatizační technika a ostatní.

Tab. Přehled příslušenství pro laminátovou rozvodnici FHS

Práce s jednotlivými komponentami je podobná stavění ze stavebnice LEGO. Je rychlá, efektivní a šetří úsilí a peníze. Práce s tímto systémem je pro elektrikáře potěšením.


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2018 na straně 25. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021