Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ochrana před přepětím v součinnosti s ostatními přístroji v elektrické instalaci

22. 2. 2017 | Ing. David Komrska | SALTEK, s. r. o. | www.saltek.eu

Přístroje, jakými jsou ochrany před přepětím, (dále SPD) se v instalaci objevují ve společnosti ostatních přístrojů. Některé přístroje zajišťují bezpečnost při konci života SPD, jiným přístrojům zase SPD pomáhá s jejich bezproblémovým fungováním.

Účelem těch prvních je odpojení SPD před jejím případným selháním, přičemž některé funkce již obsahuje samotná SPD. Protože zabezpečují odpojení SPD, nazývají se odpojovače. V podstatě známe tři druhy odpojovačů, a to reagující na nadproud procházející SPD, na zvýšení teploty uvnitř SPD anebo nárůst unikajícího proudu procházejícího SPD.

Odpojovač, který se téměř vždy realizuje jako externí, tudíž samostatným přístrojem, je nadproudová ochrana. K tomu se používají jisticí prvky jako pojistky nebo jističe.

Volba odpojovače

Výrobci SPD udávají zkratovou odolnost SPD, což pro uživatele znamená, že předpokládaný zkratový proud v daném místě by neměl přesáhnout uvedenou hodnotu.

Dále se udává hodnota maximálního předjištění. Z ní vyplývá, že nejbližší předřazená (ve směru od SPD ke zdroji napájení) nadproudová ochrana by neměla mít hodnotu vyšší než uvedenou výrobcem SPD. Jestliže je ale vyšší, instaluje se do větve SPD nadproudová ochrana s hodnotou uvedenou od výrobce nebo s hodnotou, která nebude omezovat svodovou schopnost (obr. 1).


Obr. 1. Předjištění SPD je-li F1 menší nebo rovna maximálnímu předjištění udávanému výrobcem (vlevo); předjištění SPD je-li F1 větší než maximální předjištění udávané výrobcem, F2 se volí podle tabulky

Výrobci SPD se snaží tuto hodnotu zvyšovat, protože tak ubývá případů, kdy je potřeba použít dodatečných nadproudových ochran. Na druhou stranu nadproudové ochrany s vyššími parametry mohou mít větší rozměry nebo může být vyšší pořizovací cena.

U SPD společnosti SALTEK je možné použít předjištění při překročení hodnoty maximálního předjištění podle tabulky.

Když se použije tzv. V zapojení např. u výrobků FLP-B+C MAXI, kdy zatěžovací proud instalace prochází svorkami SPD, využívá se pouze nadproudová ochrana instalace a její hodnota nesmí překročit uváděnou hodnotu výrobcem (např. u tohoto výrobku 125 A) – viz obr. 2.

Zároveň je potřeba sledovat doporučenou vypínací charakteristiku nadproudové ochrany.


Obr. 2. Předjištění SPD ve „V“ zapojení

Umístění SPD

Připojení vodivých neživých částí přímo k systému pospojování a připojení živých částí k systému pospojování pomocí SPD je hlavním principem opatření před přepětím.

Z toho důvodu je vhodné umístit v rámci rozváděče SPD za hlavní vypínač nebo za hlavní jisticí prvek rozváděče.

Protože se u většiny přístrojů neřeší výdržnost na průchod rázového proudu, doporučuje se instalace první SPD co nejblíže začátku instalace, tím se omezí rázové proudy protékající přístroji umístěnými za SPD.

Proudové chrániče (RCD) instalované před SPD (směrem ke zdroji napájení) musejí mít odolnost proti rázovému proudu minimálně 3 kA (8/20); to je jeden z důvodů, proč SPD typu 1 a SPD typu 2 je vhodné umisťovat před proudové chrániče (ve směru od chrániče ke zdroji napájení).

Průchod vyšších rázových proudů (které je schopna SPD svést) nemusí způsobit pouze vybavení proudových chráničů, a tak odpojit napájení, ale může dojít i k jejich poškození. To nebývá problém, jestliže jsou instalovány SPD typu 1 a SPD typu 2 před proudový chránič a za proudovým chráničem se nacházejí SPD typu 3.

Sortiment SPD SALTEK nemá omezení a může se proto instalovat v těsné blízkosti ostatních přístrojů.

Poznámka:
To, jakou nadproudovou ochranu udává výrobce, se definuje dvěma zkouškami:

1. SPD se zkouší s doporučenými odpojovači sekvencí impulzů (u SPD typu 1 jsou dány impulzním proudem a u SPD typu 2 jmenovitým výbojovým proudem) a s přiloženým provozním napětím. Během zkoušky nesmí dojít k reakci žádného z odpojovačů – tudíž by žádný z odpojovačů neměl omezovat svodové schopnosti SPD.

2. Pro zkratovou odolnost v místě instalace SPD se simuluje poškození nelineárního prvku vyzkratováním tohoto prvku. Při aplikaci zkratového proudu s předřazenou nadproudovou ochranou nesmí dojít k poškození vzorku SPD.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2017 na straně 38. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021