Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ocenění pro sedm statečných

2. 10. 2018 | BVV a.s. | www.bvv.cz

Pouze sedm průmyslových firem se zúčastnilo všech šedesáti ročníků MSV: ArcelorMittal, Pfeiffer Vacuum, Siemens, Swisstool Gruppe, Šmeral Brno, Vítkovice a ŽĎAS. V závěru slavnostního zahajovacího večera jim předali ocenění ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš.

Mezi sedmi firmami, které nechyběly na žádném z dosavadních šedesáti Mezinárodních strojírenských veletrhů, jsou tradiční české i zahraniční značky. Nejblíže to na výstaviště vždycky měli zástupci společnosti Šmeral Brno, renomovaného výrobce lisů, tvářecích strojů a automatizovaných tvářecích linek. Společnost vyrostla na tradici brněnského strojírenství a její přímý předchůdce, strojírna Ignác Štorek, spolupracovala s Viktorem Kaplanem a vyrobila vůbec první Kaplanovu turbínu na světě. Dnes je společnost Šmeral Brno předním světovým dodavatelem strojů na technologii příčného klínového válcování ocelí a hliníkových slitin, její stánek najdete na obvyklém místě v pavilonu B.

Z nedaleké Vysočiny na výstaviště už pošedesáté zamířili odborníci z firmy ŽĎAS, tradičního výrobce tvářecích strojů se sídlem ve Žďáru nad Sázavou. S podnikem založeným v roce 1951 se pojí rozvoj tohoto města i regionu a jeho příběh dokumentuje také výstava 100ries v pavilonu A1. Dnešní ŽĎAS je předním výrobcem tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů. S jeho nabídkou seznamuje stánek v pavilonu V.

Další dvě oceněné firmy jsou synonymem průmyslové tradice Ostravy. Současný vystavovatel ArcelorMittal Ostrava se za šedesát let účastnil MSV pod několika různými názvy, nejdéle jako Nová Huť Klementa Gottwalda, ale vždy coby ocelářský gigant. Dnes ostravský podnik patří do světové skupiny ArcelorMittal a ročně vyrobí více než 2 miliony tun oceli, jeho stánek najdete v pavilonu V. A ještě jedna ostravská značka na MSV zatím nikdy nechyběla: Vítkovice. Celá strojírenská skupina se prezentuje na stánku Národního strojírenského klastru v pavilonu P a výrobce převodových skříní a ozubení Vítkovice Gearworks má expozici v pavilonu V.

Tři z oceněných firem jsou zahraniční, i když dlouhodobě úzce provázané s českým průmyslem. V pavilonu P vystavuje průmyslový gigant Siemens, aktuální světový lídr v oblasti digitalizace, jehož řídicí systém Simatic shodou okolností letos také slaví šedesát let na trhu. Stánek švýcarského dodavatele obráběcích a měřicích strojů Swisstool Gruppe sídlí rovněž v pavilonu P. V sousedním pavilonu Z najdete expozici společnosti Pfeiffer Vacuum, která je technologickým lídrem v průmyslovém využití vakua.

Tiskové materiály BVV