Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Obříství s dvěma křížky na krku a 250 miliony kWh na kontě

13. 2. 2015 | ČEZ, a.s. | www.cez.cz

První moderní nízkospádová vodní elektrárna na českém území už 20 let spolehlivě produkuje ekologickou elektřinu. Hydrocentrála Obříství za tuto dobu vyrobila téměř 250 milionů kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí roční spotřeby 70 tisíc středočeských domácností.


Letos uplyne právě 20 let od chvíle, kdy první kilowatthodiny ekologické elektřiny zamířily z vodní elektrárny Obříství k odběratelům. Energetické zařízení umístěné v rovinaté krajině mezi Mělníkem a Neratovicemi u labského jezu 6 km před soutokem Labe s Vltavou disponuje celkovým instalovaným výkonem 3,358 MW. Elektrárna se stala první, skutečně moderní nízkospádovou elektrárnou na českém území.

Za dvacet let vyrobila vodní elektrárna v Obříství téměř 250 milionů kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí roční spotřeby 70 tisíc středočeských domácností. „Elektrárna Obříství je spolehlivým zdrojem elektrické energie. Za celých 20 let byla pouze jednou dlouhodobě odstavena, nikoli ovšem vlastní vinou,“ říká Oldřich Kožušník, ředitel společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, která elektrárnu provozuje. Naráží na skutečnost, že při povodních v roce 2002 byl celý objekt elektrárny po dobu 10 dní kompletně pod hladinou vzdutého Labe a následné opravy poškozených technologií si vyžádaly několik týdnů.

Technologii elektrárny navrhlo a realizovalo konsorcium rakouských firem J. M. Voith AG a AEG Austria GmbH. V hydrocentrále jsou instalována dvě horizontální turbosoustrojí s průtočnými přímoproudými Kaplanovými turbínami typu PIT, kdy jsou převodovky a generátory umístěny v šachtě uprostřed nátoku do turbíny. Obě turbíny jsou řízeny průmyslovým počítačem. „Údržba česlí na vtoku je zajišťována pojízdným automatickým čistícím strojem firmy Künz z Rakouska. Čistící stroj si sám vozí velkoobjemový kontejner na shrabky z česlí, který je po naplnění vyměněn za prázdný,“ upozorňuje na jeden z moderních prvků elektrárny Karel Jelínek, ředitel společnosti MARTIA zajišťující obsluhu a servis strojů.

Vodní elektrárna Obříství v číslech

Instalovaný výkon ... 2 x 1,679 MW
'Maximální hltnost ... 120 m3/s
Průměr oběžných kol .... 3,2 metru
Spád hladin .... 1,5–3,8 metru
Výroba v r. 2014 .... 13,1 milionu kWh

Profil vodní elektrárny Obříství

Tiskové materiály ČEZ, a.s.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021