Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Obnovitelné zdroje zaměstnávají celosvětově 6,5 milionů lidí

26. 6. 2014 | |

V roce 2013 pracovalo okolo 6,5 milionu lidí na celém světě v odvětví obnovitelných zdrojů energie. Uvádí to nová studie od Mezinárodní agentury pro obnovitelnou energii (IRENA) nazvaná Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2014. Její zjištění potvrzují důležitou roli obnovitelných zdrojů energie v tvorbě nových pracovních míst a jejích vzestup v globální ekonomice.

Ze zprávy je patrný setrvalý růst počtu pracovních míst v odvětví obnovitelných zdrojů na celém světě – zvýšil se z 5,7 milionů v roce 2012. Zaměstnanost odvětví obnovitelných zdrojů energie utvářely v roce 2013 různé regionální vlivy, přeskupení v průmyslu, vzrůstající konkurence a pokroky v technologiích a výrobě. Největšími zaměstnavateli byly Čína, Brazílie, Spojené státy, Indie a Německo, Španělsko a Bangladéš. Nejvíce osob bylo zaměstnáno v sektoru fotovoltaiky, biopalivech, větrné enerrgie, zpracování biomasy a bioplynu.

Kromě jiných zjištění se ve zprávě odráží také prudký nárůst pracovních příležitostí v Číně, který může být připsán významnému nárůstu instalovaného výkonu za poslední rok a také nárůstu průmyslové výroby. IRENA odhaduje, že počet fotovoltaických instalací v Číně od roku 2011 do roku 2013 narostl pětinásobně.

Co se větrné energie týká, Čína a Kanada vykázaly mírný nárůst, zatímco výhled pro Spojené Státy zůstává poněkud nejistý, zejména z důvodu politické nejistoty. Pobřežní větrné elektrárny jsou stále rozšířeny zejména v Evropě, především ve Spojeném království a Německu. Biopaliva pak zaměstnávají druhý největší počet osob hned po solární fotovoltaice. Spojené státy zůstávají největším producentem biopaliv a Brazílie největším zaměstnavatelem v tomto sektroru.

Zpráva byla představena na Clean Energy Ministerialin v jihokorejském Soulu v květnu 2014, na setkání ministrů energetiky a jiných vysoce postavených představitelů 23 zemí. Setkání bylo zaměřeno na hodnocení pokroku a identifikaci konkrétních kroků, ke zrychlení přechodu k celosvětově energeticky čisté ekonomice.
.
‘Renewable Energy and Jobs – Annual Review 2014’ je druhou výroční zprávou o zaměstnanosti v čisté energetice publikovanou agenturou IRENA. Ke stažení je k dispozici na www.irena.org/REjobs

Původní článek ZDE
Obrázky IRENA