Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 11/2016 vyšlo tiskem 7. 11. 2016. V elektronické verzi na webu od 1. 12. 2016. 

Téma: Rozváděče a rozváděčová technika; Točivé stroje a výkonová elektronika

Hlavní článek
Lithiové trakční akumulátory pro elektromobilitu

Číslo 5/2016 vyšlo v tištěné podobě 19. září 2016. Na internetu v elektronické verzi bude k dispozici ihned.

Normy, předpisy a doporučení

Nařízení č. 10/2016 (pražské stavební předpisy) z hlediska stavební světelné techniky

 

Světelnětechnická zařízení

PROLICHT CZECH – dodavatel osvětlení pro nové kanceláře SAP

Posviťte si v práci na práci

Moderní a úsporné LED osvětlení bazénové haly

Aktuality

Svítící fasáda FEL ČVUT nabídne veřejnosti interaktivní program s názvem Creative Colours of FEL Dne 13. prosince v 16.30 hodin se v pražských Dejvicích veřejnosti představí interaktivní…

Fakulta elektrotechnická je na špici excelentního výzkumu na ČVUT Expertní panely Rady vlády pro výzkum, vývoj, inovace (RVVI) vybraly ve II. pilíři…

Švýcaři v referendu odmítli uzavřít jaderné elektrárny dříve V referendu hlasovalo 45 procent obyvatel, z toho 54,2 procent voličů řeklo návrhu na…

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá 25. 11. 2016 den otevřených dveří Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá 25. listopadu od 8.30 hodin Den otevřených…

Více aktualit

Oblečení, které se promění, když se zpotíte

30.10.2015 | MIT Media Lab | tangible.media.mit.edu

Vědci z MIT představili bioLogic – „živou kůži“, která reaguje na podněty a mění svou strukturu. Cílem výzkumu je nalezení řešení, které by přesunulo výrobu různých ovládacích prvků a senzorů z továrních hal a více ji přiblížilo přírodě.

Vše začalo před tisíci lety, kdy se japonští samurajové chystali k boji. Neočekávaný útok uprostřed večeře vedl k překvapivému kulinářskému zjištění, kterým bylo nalezení bakterie Bacillus Subtilis nattó. Tento mikroorganismus žil v suché rýži, která se tkala do pytlů k převozu sójových bobů. Od té doby se bakterie stala důležitou složkou při kvašení a přípravě nattó, tradičního japonského jídla připravovaného ze sójy.

Dýchající oblečení

A nyní, o tisíc let později, byla v této pradávné bakterii pozorována zajímavá vlastnost: zvětšování a zmenšování buněk nattó v souvislosti s atmosferickou vlhkostí. A tak začalo pátrání týmu stojícího za projektem bioLogic, jehož cílem je sjednocení biologických a inženýrských postupů.

Tyto živé buňky jsou shromážděny v biologické laboratoři, poskládány pomocí speciální mikronové tiskárny a přeměněny na „kůži“, která reaguje na své okolí. Syntetická bio kůže reaguje na teplotu a pot lidského těla a otevírá klapky ve speciálním obleku, které napomáhají vypařování potu a ochlazování. Spolu se společností New Balance tak nyní bioLogic realizuje to, co mohlo navždy zůstat jen v říši fantazie.

Celý článek na MIT Media Lab

Image Credit: MIT

-jk-