Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 1/2020 vyšlo tiskem 20. 1. 2020. V elektronické verzi na webu 12. 2. 2020. 

Téma: Elektrotechnologie; Materiály pro elektrotechniku; Nářadí, nástroje a pomůcky

Hlavní článek
Využití mHealth technologií pro automatizovaný sběr a přenos dat pacientů s diabetem

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 9. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 9. 1. 2020.

Činnost odborných organizací
Svetelnotechnická konferencia Vyšehradských krajín LUMEN V4 2020 – 1. oznámenie
23. mezinárodní konference SVĚTLO – LIGHT 2019
56. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení v Plzni
Co je nového v CIE

Osvětlení interiérů
Halla osvětlila nové kanceláře Booking.com v centru Prahy

Aktuality

Výstavba 7. bloku JE Tchien-wan s reaktorem VVER-1200 začne už letos Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom 20. ledna 2020 uvedla, že výstavbu 7. bloku…

Přístroje ABB pomáhají pěstovat chutná česká rajčata bez pesticidů Dát si v zimě čerstvá zralá rajčata, která by pocházela od lokálních pěstitelů, bylo až…

Česká komora architektů vyhlásila 5. ročník České ceny za architekturu Soutěžní přehlídka je otevřena architektonickým realizacím postaveným na území České…

FOR CITY 2020: Inovace pro města, obce i regiony Jaká inovativní řešení, která pomocí moderních technologií zvýší kvalitu života obyvatel…

Více aktualit

Oblečení, které se promění, když se zpotíte

30.10.2015 | MIT Media Lab | tangible.media.mit.edu

Vědci z MIT představili bioLogic – „živou kůži“, která reaguje na podněty a mění svou strukturu. Cílem výzkumu je nalezení řešení, které by přesunulo výrobu různých ovládacích prvků a senzorů z továrních hal a více ji přiblížilo přírodě.

Vše začalo před tisíci lety, kdy se japonští samurajové chystali k boji. Neočekávaný útok uprostřed večeře vedl k překvapivému kulinářskému zjištění, kterým bylo nalezení bakterie Bacillus Subtilis nattó. Tento mikroorganismus žil v suché rýži, která se tkala do pytlů k převozu sójových bobů. Od té doby se bakterie stala důležitou složkou při kvašení a přípravě nattó, tradičního japonského jídla připravovaného ze sójy.

Dýchající oblečení

A nyní, o tisíc let později, byla v této pradávné bakterii pozorována zajímavá vlastnost: zvětšování a zmenšování buněk nattó v souvislosti s atmosferickou vlhkostí. A tak začalo pátrání týmu stojícího za projektem bioLogic, jehož cílem je sjednocení biologických a inženýrských postupů.

Tyto živé buňky jsou shromážděny v biologické laboratoři, poskládány pomocí speciální mikronové tiskárny a přeměněny na „kůži“, která reaguje na své okolí. Syntetická bio kůže reaguje na teplotu a pot lidského těla a otevírá klapky ve speciálním obleku, které napomáhají vypařování potu a ochlazování. Spolu se společností New Balance tak nyní bioLogic realizuje to, co mohlo navždy zůstat jen v říši fantazie.

Celý článek na MIT Media Lab

Image Credit: MIT

-jk-