Aktuální vydání

Číslo 3/2020 vyšlo tiskem 13. 3. 2020. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Trendy v elektrotechnice a souvisejících oborech

Hlavní článek
Využití měniče frekvence pro experimentální zařízení

Číslo 2/2020 vyšlo tiskem 6. 3. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Trh, obchod, podnikání
BOOBA v novém showroomu, který předčil veškerá očekávání
Rozhovor s předsedou představenstva Technologií hlavního města Prahy

Denní světlo
Diagram zastínění pro 21. březen
Moderní metody získávání dat pro zpracování světelnětechnických posudků

Oblečení, které se promění, když se zpotíte

30. 10. 2015 | MIT Media Lab | tangible.media.mit.edu

Vědci z MIT představili bioLogic – „živou kůži“, která reaguje na podněty a mění svou strukturu. Cílem výzkumu je nalezení řešení, které by přesunulo výrobu různých ovládacích prvků a senzorů z továrních hal a více ji přiblížilo přírodě.

Vše začalo před tisíci lety, kdy se japonští samurajové chystali k boji. Neočekávaný útok uprostřed večeře vedl k překvapivému kulinářskému zjištění, kterým bylo nalezení bakterie Bacillus Subtilis nattó. Tento mikroorganismus žil v suché rýži, která se tkala do pytlů k převozu sójových bobů. Od té doby se bakterie stala důležitou složkou při kvašení a přípravě nattó, tradičního japonského jídla připravovaného ze sójy.

Dýchající oblečení

A nyní, o tisíc let později, byla v této pradávné bakterii pozorována zajímavá vlastnost: zvětšování a zmenšování buněk nattó v souvislosti s atmosferickou vlhkostí. A tak začalo pátrání týmu stojícího za projektem bioLogic, jehož cílem je sjednocení biologických a inženýrských postupů.

Tyto živé buňky jsou shromážděny v biologické laboratoři, poskládány pomocí speciální mikronové tiskárny a přeměněny na „kůži“, která reaguje na své okolí. Syntetická bio kůže reaguje na teplotu a pot lidského těla a otevírá klapky ve speciálním obleku, které napomáhají vypařování potu a ochlazování. Spolu se společností New Balance tak nyní bioLogic realizuje to, co mohlo navždy zůstat jen v říši fantazie.

Celý článek na MIT Media Lab

Image Credit: MIT

-jk-