Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Objev skryté supravodivosti grafenu

20. 1. 2017 | University of Cambridge | www.cam.ac.uk

Od jeho objevu v roce 2004 výzkumníci věřili, že grafen v sobě ukrývá přirozenou schopnost supravodivosti. Výzkumníci z Univerzity v Cambridgi nyní nalezli způsob, jak tento nevyužitý potenciál odemknout. Použili k tomu materiál zvaný praseodymium cerium copper oxide (PCCO).

Výzkumníci nalezli způsob, jak spustit přirozenou, ale dříve skrytou supravodivou vlastnost grafenu - v tom smyslu, že grafen může být upraven, aby přenášel elektrický proud s nulovým odporem. Výsledky výzkumu posilují již dost vysoký potenciál grafenu, který je dnes považován za materiál, jež může způsobit revoluci v mnoha odvětvích např. v péči o zdraví a elektronice. Grafen je vlastně dvojrozměrná forma uhlíku o tloušťce jednoho atomu. Slučuje v sobě několik pozoruhodných vlastností: je například velmi silný, ale zároveň lehký a flexibilní a vysoce vodivý.

Supravodivost grafenu

Supravodivý grafen nalezne využití v mnoha dalších oblastech. Mohl by být použit při výrobě nových typů supravodivých kvantových zařízení pro vysokorychlostní výpočetní úkoly. Může být rovněž použit k prokázání existence záhadné formy supravodivosti zvané „p-vlna”, jejíž existenci se vědci snaží prokázat již více než 20 let.

Celý článek na University of Cambridge

Image Credit: University of Cambridge

-jk-