Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Objev nového vysoce výkonného solárního článku

5. 8. 2016 | University of Wisconsin—Madison | news.wisc.edu

Inženýři z University of Wisconsin—Madison vytvořili mikroskopický solární článek s vysokou účinností, který hravě překoná všechny srovnatelné zařízení, co se klíčových měřítek výkonnosti týče. Tyto miniaturní solární panely by mohly napájet nespočet zařízení - nositelné senzory používané ve zdravotnictví, chytré hodinky a dokonce automatické zaostřovací čočky.

Velké seskupení solárních panelů na střechách generuje elektřinu z náboje, který se pohybuje vertikálně. Novinka inženýrů z University of Wisconsin—Madison ale naproti tomu zachycuje proud z nábojů, které se pohybují vedle sebe nebo postranně. Tímto způsobem je vytvářeno výrazně vyšší množství energie. Solární články nové generace slibují revoluci v používání kompaktních zařízení, protože horizontální uspořádání elektrod umožňuje inženýrům obcházet tradiční postup výroby solárních článků: obtížný proces, který vyžaduje dokonalé zarovnání několika vrstev materiálu na sebe.

Nový miniaturní solární článek s vysokým výkonem

Fotovoltaické články se skládají ze dvou elektrod, které obklopují polovodivé materiály, stejně jako plátek šunky mezi dvěma krajíci chleba. Když světlo dopadne na horní vrstvu, náboj putuje do spodní vrstvy a vytváří elektrický proud. Při tomto uspořádání musí jedna vrstva vpustit světlo a přenést náboj.  Z toho důvodu musí být materiál pro jednu elektrodu v běžném solárním článku nejen vysoce transparentní, ale i elektricky vodivý. A jen velmi málo materiálů splňuje tyto požadavky v dostatečné míře.

Celá zpráva na University of Wisconsin—Madison

Image Credit: University of Wisconsin—Madison

-jk-