Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Obama se zasadil za neutralitu sítě

11. 11. 2014 | |

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že podporuje neutralitu sítě, a požádal Federální komisi pro komunikaci (FCC), aby služby pro uživatele širokopásmového internetu klasifikovala podle hlavy II zákona o telekomunikacích." tedy jako veřejnou službu. Ve svém tiskovém prohlášení Obama přímo vyzývá k neutralitě sítě a říká, že poskytovatelé internetových služeb by měli posuzovat všechna data stejně, protože USA „nemohou dovolit, aby poskytovatelé internetových služeb omezovali možnost nejlepšího přístupu, a tím určovali, kdo bude vítězem a kdo poraženým na on-line tržišti služeb a nápadů."

Obama shrnul své požadavky do čtyř následujících bodů:

Žádné blokování. Pokud uživatel požaduje přístup na webové stránky nebo k určitým službám, a jejich obsah je legální, poskytovateli připojení by nemělo být povoleno, aby je blokoval. Tak, aby každý hráč - nejen ti, kdo uzavřeli partnerství s providerem - dostal spravedlivou šanci pro své podnikání.

Žádný throttling. Stejně tak by neměl provider uměle zpomalovat nějaký obsah nebo urychlovat obsahy konkurenční v závislosti na typu služby nebo nějaké vedlejší preferenci.

Zvýšení transparentnosti. Místo připojení uživatelů k poskytovatelům internetových služeb - takzvaná "poslední míle" - nebylo dosud jediným místem, kde se některým stránkám mohlo dostat "zvláštního zacházení".

Žádná placená prioritizace. Žádné stránky ani služba nesmějí uvíznout v "pomalém pruhu" jenom proto, že odmítly zaplatit poplatek. Pokračování v tomto druhu gatekeepingu by podkopalo podmínky nezbytné pro další růst a vývoj internetu jako spravedlivého a svobodného prostředí.

Obama dodal, že požaduje, aby tato pravidla byla v plné šíři aplikována také "na mobilní širokopásmové připojení" (bezdrátové) služby. I přes požadavek prezidenta může Federální komise přijmout tato pravidla až v roce 2015.

Tiskové prohlášení prezidenta Obamy ZDE 
Původní článek na
Venture Beat