Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novým kovovým inkoustem bude možné tisknout obvody na papír, textil a dokonce i na listy stromů

21. 11. 2013 | |

Tři čínští vědci oznámili, že se jim podařilo vyrobit kovovou látku, kapalnou za pokojové teploty, kterou bude možné plnit zásobníky pro použití v zařízeních podobných běžným kancelářským či domácím tiskárnám. Látka po nanesení drží na nejrůznějších površích včetně gumy, papíru, bavlněných triček nebo dubového listu.

Je libo RFID tričko? Nebo si přejete natisknout chytrý časopis? Možnosti se zdají být neomezené, protože nový materiál lze dále přizpůsobit třeba i tak, aby tvořil vodivý film – jinými slovy: bude možné vyrobit průhledný elektronický obvod a ten tisknout na sklo nebo čirý plast.

Jak uvádí MIT Technology Review, inovace spočívá v tom, že se vědcům podařilo vyvinout nový typ směsi galia a india. Na rozdíl od jiných kovových „inkoustů“, které vyžadují teploty až 400 stupňů Celsia, má tento tisknutelné skupenství i za pokojové teploty, což je určitě výhoda, pokud jej potřebujete nanášet na jemné povrchy jako je papír, který nesmí shořet, když na něj tisknete svůj obvod. Tekuté galium na površích předmětů běžně příliš nedrží a je třeba jej rozptýlit do malých kapiček aerosolu - v takovém případě zoxiduje a vytvoří vrstvu, která pak na různých površích už ulpívá lépe.

Na rozdíl od dřívějších technologií pro přímý tisk, kde špatné podmínky pro adhezi mezi kovem a podkladem často proces komplikovaly, tento tekutý kov není třeba pre-oxidovat, aby byla zaručena jeho přilnavost k jiným povrchům. Technologie za touto inovací je přitom jednoduchá a levná, a proto je dobrá šance na její rychlou komercionalizaci. To by znamenalo, že již brzy budeme schopni tisknout v pohodlí domova nejen třírozměrné předměty ale také elektroniku pro ně, což ještě více urychlí revoluci ve výrobě předmětů.
 

Článek na Venturebeat.com a původní zpráva na MIT Technology Review