Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový vedoucí katedry počítačů FEL ČVUT prof. Michal Pěchouček slibuje inovaci v řízení

23. 2. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

V lednu letošního roku byl do funkce vedoucího katedry počítačů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze jmenován prof. Michal Pěchouček. V následujících čtyřech letech má v plánu rozvíjet nově akreditované výukové programy, ale hlavně zvýšit objem a kvalitu vědeckých výsledků, a to jak rozvojem stávajících vědeckých pracovníků, tak přijímáním nových kvalitních vědců. Další prioritou Michala Pěchoučka je rozvoj spolupráce s českým ale i s mezinárodním průmyslem.

Jedním z prvních cílů prof. Pěchoučka v jeho nové funkci je například zavedení přísného kariérního řádu, nebo založení expertní poradní rady (advisory board). Tato rada bude složena z českých i zahraničních expertů v oblasti počítačové vědy, jak z komerční sféry, tak z univerzit a výzkumných institucí. Právě tito odborníci by měli poskytovat zpětnou vazbu, pomáhat určovat směr vývoje a přinést na akademickou půdu potřebné know-how. Svoji účast v této roli již přislíbili, například Taťána le Moigne, ředitelka českého Google, Senta Čermáková, ředitelka z HP, Jan Kleindienst, vedoucí výzkumu pražského IBM, Pavel Šuk, viceprezident AVASTu. Z akademické sféry to jsou prof. Michael Luck, děkan Fakulty přírodních a matematických věd na King´s College London, prof. Daniela Rus, ředitelka Laboratoře umělé inteligence na MIT, prof. Boi Faltings ředitel laboratoře na EPFL v Lausanne, dr. Michael Rovatsos, ředitel Centra inteligentních systémů a aplikací na univerzitě v Edinburghu nebo Gaurav Sukhatme, vedoucí katedry počítačů na University of Southern California. 

Kromě excelence ve vědě a vývoji počítačových technologií a informatické výuce by se měla katedra počítačů stát intelektuálním centrem s vlivem na společnost. V době, kdy se společnost připravuje na zásadní změny na trhu práce, by měli odborníci, profesoři a vědci, ovlivňovat vzdělávací proces na středních a základních školách a podílet se na iniciativách vedoucích k rekvalifikaci pracovníků nebo v celoživotním vzdělávání.  

Prof. Michal Pěchouček vystudoval technickou kybernetiku na ČVUT a v roce 1996 získal magisterský titul z umělé inteligence na univerzitě v Edinburghu. Doktorát získal v oboru umělá inteligence a biokybernetika na ČVUT. Řádným profesorem na ČVUT se stal v roce 2010. Spoluzaložil a je garantem studijního programu Otevřená informatika na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze. K jeho manažerským úspěchům patří například založení a vedení Centra agentních technologií na ČVUT, řízení výzkumného centra firmy Cisco, které založil v důsledku akvizice jeho firmy Cognitive Security americkým gigantem Cisco. Michal Pěchouček se rovněž aktivně věnuje podpoře startupů.

Tiskové materiály FEL ČVUT