Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový typ měkkého, rostoucího robota

21. 7. 2017 | Stanford University | news.stanford.edu

Představte si záchranáře, kteří prohledávají zřícenou budovu. Namísto odhazování trosek nebo použití psů k hledání přeživších přináší na místo malý vzduchotěsný válec. Položí zařízení na zem k troskám budovy a zapnout vypínač. Z jednoho konce válce se vysouká hadovitý robot, který se protáhne skrz trosky budovy jako popínavá rostlina. Kamera umístěna na čele robota odhalí záchranářům pohled na jinak nepřístupná místa pod sutí.

To je pouze jedno z možných využití nového typu robota, kterého zkonstruovali mechaničtí inženýři Stanfordovy univerzity. Výzkumníci se nechali inspirovat přírodními organismy, které k pohybu využívají růst - např. popínavými rostlinami, houbami a nervovými buňkami - a na jejich základě vytvořili funkční model měkkého a rostoucího robota, kterého podrobili několika zátěžovým testům.

Nový typ rostoucího robota

Základní koncept nového robota je vcelku prostý. Jedná se v podstatě o tubu z měkkého materiálu, který je poskládán dovnitř - stejným způsobem, jako když do sebe zabalíte ponožku. Při aktivaci se materiál v přední části tuby obrátí naruby a robot tímto způsobem „roste“ a pohybuje se. K výrobě prototypu použili výzkumníci plast. Tělo robota se pohybuje na základě pumpování natlakovaného vzduchu do nehybného konce robota. V případě potřeby lze vzduch pod tlakem nahradit tekutinou. Výjimečná je na tomto designu schopnost robota pohybovat „hlavou”, aniž by přitom hýbal tělem.

Celý článek na Stanford University

Image Credit: L.A. Cicero

-jk-