Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový světelný čip s výrazně nižší spotřebou a lepší výpočetní silou

7. 6. 2019 | MIT | www.mit.edu

Výzkumníci MIT zkonstruovali nový fotonový čip, jenž využívá namísto elektřiny světlo a vyznačuje se výrazně nižší spotřebou energie. Čip by mohl být v budoucnu využit k efektivnějšímu zpracování obrovského množství dat, s nimiž operují neuronové sítě.

Neuronová síť je ve své podstatě výpočetní model používaný kupříkladu u robotů k identifikaci předmětů, při zpracování přirozeného jazyka, při vývoji nových léků a v medicíně ke snímání lidského těla. Hojně jej také využívají výrobci samořiditelných automobilů. Nejmodernější optické neuronové sítě, které se při akceleraci výpočtů spoléhají na světlo, dokáží pracovat mnohem rychleji a účinněji než jejich elektrické protějšky.

Světelný čip

Nový fotonový urychlovač vyvinutý výzkumníky MIT využívá kompaktnější optické komponenty a techniky pro zpracování světelných signálů, čímž dramaticky snižuje spotřebu energie a velikost čipu. To umožňuje lepší škálovatelnost čipu v porovnání s konkurenčními řešeními. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Physical Review X.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-