Aktuální vydání

Číslo 8-9/2020 vyšlo tiskem 3. 9. 2020. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; Průmyslové automatizační prvky

Trh, obchod, podnikání
Digitální transformace

Číslo 4-5/2020 vyšlo tiskem 18. 9. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Účinky a užití optického záření
Rostliny a světlo v biofilním interiéru Část 12
Rostliny a světlo ve veřejných prostorách
Melanopická denná osvetlenosť v budovách

Veletrhy a výstavy
FOR INTERIOR 2020: Inspirace pro bydlení a trendy světa nábytku a interiérů

Nový senzor by mohl snížit množství potravin, které každoročně skončí na skládkách

24. 3. 2020 | MIT | www.mit.edu

Květiny a ovoce vylučují při kvetení, respektive dozrávání, bezbarvý a sladce vonící plyn zvaný ethen. Chemici z MIT nyní vytvořili drobný senzor k detekci tohoto plynu v koncentracích až 15 částic na jednu miliardu, který by mohl pomoci redukovat potravinový odpad.

Nový senzor, vyrobený z uhlíkových nanotrubiček, lze využít k monitorování ovoce a zeleniny během přepravy a skladování, čímž by pomáhal omezovat plýtvání potravinami. Kromě své přirozené role rostlinného hormonu patří ethen mezi jedny z nejčastěji vyráběných organických směsí na světě a používá se při produkci mnoha produktů, kupříkladu plastů a oblečení. Detektor ethenu by tedy mohl najít využití také při monitorování tohoto druhu průmyslové výroby ethenu.

Ethenový senzor

Při výrobě nového senzoru na bázi uhlíkových nanotrubiček využili výzkumníci zcela nový mechanismus známý jako Wackerova oxidace. Namísto kovu, například mědi, která se váže přímo na ethen, použili výzkumníci palladium (kovový katalyzátor), který dodává kyslík ethenu během procesu okysličování.

Celý článek na MIT

Image Credit: Unsplash

-jk-