Aktuální vydání

Číslo 1/2021 vyšlo tiskem 20. 1. 2021. V elektronické verzi na webu 10. 2. 2021. 

Téma: Elektrotechnologie; Materiály pro elektrotechniku; Elektroinstalační materiál

Hlavní článek
Univerzální bezdrátové nabíjení elektromobilů

Číslo 6/2020 vyšlo tiskem 14. 12. 2020. V elektronické verzi na webu 18. 12. 2020.

Veletrhy a výstavy
Ohlédnutí za dvacátým druhým ročníkem Designbloku
Soutěž časopisu Světlo na veletrhu FOR ARCH a FOR GARDEN 2020

Architekturní a scénické osvětlení
Světelný design v kostce – Část 48
Světelný design pro show Vivaldianno
Světlík – dílna se světlem a o světle pro děti

Nový senzor by mohl snížit množství potravin, které každoročně skončí na skládkách

24. 3. 2020 | MIT | www.mit.edu

Květiny a ovoce vylučují při kvetení, respektive dozrávání, bezbarvý a sladce vonící plyn zvaný ethen. Chemici z MIT nyní vytvořili drobný senzor k detekci tohoto plynu v koncentracích až 15 částic na jednu miliardu, který by mohl pomoci redukovat potravinový odpad.

Nový senzor, vyrobený z uhlíkových nanotrubiček, lze využít k monitorování ovoce a zeleniny během přepravy a skladování, čímž by pomáhal omezovat plýtvání potravinami. Kromě své přirozené role rostlinného hormonu patří ethen mezi jedny z nejčastěji vyráběných organických směsí na světě a používá se při produkci mnoha produktů, kupříkladu plastů a oblečení. Detektor ethenu by tedy mohl najít využití také při monitorování tohoto druhu průmyslové výroby ethenu.

Ethenový senzor

Při výrobě nového senzoru na bázi uhlíkových nanotrubiček využili výzkumníci zcela nový mechanismus známý jako Wackerova oxidace. Namísto kovu, například mědi, která se váže přímo na ethen, použili výzkumníci palladium (kovový katalyzátor), který dodává kyslík ethenu během procesu okysličování.

Celý článek na MIT

Image Credit: Unsplash

-jk-