Aktuální vydání

Číslo 10/2021 vyšlo tiskem 1. 10. 2021. V elektronické verzi na webu 1. 11. 2021. 

Téma: Elektroenergetika; Kvalita elektřiny; Obnovitelné zdroje energie

Hlavní článek
Lokální specifika Jihočeského kraje s ohledem na využívání automobilů s alternativními druhy paliv

Číslo 4-5/2021 vyšlo tiskem
17. 9. 2021. V elektronické verzi na webu 17. 9. 2021.

Světelnětechnická zařízení
Rekonstrukce osvětlení podchodu a nástupišť vlakového nádraží Ústí nad Orlicí

Veřejné osvětlení
Osvětlení parku u Biskupství ostravsko-opavského v Ostravě
Venkovní osvětlovací soustavy a rušivé světlo
Generel verejného osvetlenia 9. časť
Environmentálne hľadiská

Nový senzor by mohl snížit množství potravin, které každoročně skončí na skládkách

24. 3. 2020 | MIT | www.mit.edu

Květiny a ovoce vylučují při kvetení, respektive dozrávání, bezbarvý a sladce vonící plyn zvaný ethen. Chemici z MIT nyní vytvořili drobný senzor k detekci tohoto plynu v koncentracích až 15 částic na jednu miliardu, který by mohl pomoci redukovat potravinový odpad.

Nový senzor, vyrobený z uhlíkových nanotrubiček, lze využít k monitorování ovoce a zeleniny během přepravy a skladování, čímž by pomáhal omezovat plýtvání potravinami. Kromě své přirozené role rostlinného hormonu patří ethen mezi jedny z nejčastěji vyráběných organických směsí na světě a používá se při produkci mnoha produktů, kupříkladu plastů a oblečení. Detektor ethenu by tedy mohl najít využití také při monitorování tohoto druhu průmyslové výroby ethenu.

Ethenový senzor

Při výrobě nového senzoru na bázi uhlíkových nanotrubiček využili výzkumníci zcela nový mechanismus známý jako Wackerova oxidace. Namísto kovu, například mědi, která se váže přímo na ethen, použili výzkumníci palladium (kovový katalyzátor), který dodává kyslík ethenu během procesu okysličování.

Celý článek na MIT

Image Credit: Unsplash

-jk-