Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový robot věrně kopíruje pohyby obratlovce

4. 7. 2016 | EPFL | actu.epfl.ch

Výzkumníci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (EPFL) sestrojili nového robota, který věrně kopíruje pohyb mloka. Robot je zkonstruován z kostí vytištěných na 3D tiskárně, motorových kloubů a elektrických obvodů, které slouží jako „nervový systém”. „Pleurobot”, jehož inspirací byl vědcům žebrovník Waltlův, umí chodit, plazit se a dokonce plavat.

Není to první robot - mlok, kterého Auke Ijspeert a jeho tým z EPFL předvedli, ale toto je poprvé, kdy sestrojili robota, jež věrně kopíruje 3D pohyb kostry tohoto obratlovce. Vědci použili rentgenové snímky a záznamy pohybu mloka ze všech úhlů, sledovali až 64 bodů po obvodu jeho páteře a následně navrhli jeho robotickou verzi. Použili přitom méně kostí, než kolik má skutečný mlok.

Robot- mlok

Robot je vybaven 27 motory a 11 segmenty podél páteře, zatímco skutečný obratlovec má 47 obratlů a různých kloubů, z nichž některé se dokáží otáčet neomezeně a pohybují se ve vodorovném či svislém směru.

Ijspeert věří, že porozumění vzájemného spojení míchy a pohybu těla podpoří rozvoj přístrojů pro pacienty s poškozenou míchou a amputací končetin. Rovněž věří, že metodika, kterou tým použil pro sestrojení Pleurobota, pomůže vyvinou další typy „biorobotů” s využitím v lékařství a biomechanice.

Celý článek na EPFL

Image Credit: EPFL

-jk-