Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový perovskitový materiál pro příští generaci paměťových zařízení

25. 11. 2016 | EPFL | actu.epfl.ch

Výzkumníci ze Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne vyvinuli nový perovskitový materiál s unikátními vlastnostmi, který může být použit k výrobě datových zařízení nové generace.

S vývojem a zlepšováním technologií vytváříme také čím dál větší množství dat a potřebujeme stále výkonnější a efektivnější zařízení, kam bychom tato data uložili, např. pevné disky. To ale také vyžaduje materiály, jejichž magnetické vlastnosti lze rychle a jednoduše manipulovat k zapisování a přístupu k datům, které jsou na nich uloženy. Švýcarští výzkumníci teď vyvinuli perovskitový materiál, jehož magnetické pole lze zásadním způsobem měnit bez působení vysoké teploty.

Nový perovskitový materiál

Perovskitové solární články se postupně stávají levnější alternativou solárních článků. Ale tento konkrétní materiál, který je modifikovanou verzí perovskitu, vykazuje jedinečné vlastnosti, které jej činí obzvláště zajímavým materiálem k výrobě datových zařízení příští generace.

Tato nová krystalická struktura kombinuje výhody feromagnetů, jejichž magnetické momenty jsou seřazeny v rámci pevně definovaného řádu a fotovodičů,  kde se po vystavení světlu vytváří volné vodivé elektrony o vysoké hustotě.

Celý článek na EPFL

Image Credit: EPFL

-jk-