Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový odolný flexibilní senzor využívá grafen a silikonovou pryž

9. 3. 2020 | University of Waterloo | uwaterloo.ca

Výzkumníci využili metodu 3D tisku a nanotechnologii k vytvoření odolného a zároveň flexibilního senzoru pro nositelná zařízení sloužící k monitorování rozličných funkcí – od životních funkcí po sportovní výkony.

Nová technologie, vyvinutá inženýry z University of Waterloo, kombinuje silikonovou pryž s ultra tenkými vrstvami grafenu v materiálu, který je ideální volbou pro výrobu náramků a vložek do běžeckých bot. Při ohybu nebo natažení materiálu vytváří vysoce vodivý grafen vložený mezi jednotlivé vrstvy silikonové pryže elektrické signály. Tato změna se děje v mikroměřítku.

Flexibilní grafenový senzor

Silikon poskytuje flexibilitu a odolnost nezbytnou pro monitorování biologických funkcí a díky grafenu se může senzor pochlubit vysokou účinností,“ uvedl Ehsan Toyserkani, vedoucí výzkumu Laboratoře vícestupňového 3D tisku (MSAM) při University of Waterloo. Materiál a proces výroby metodou 3D tisku umožňují vytvářet zařízení ušitá na míru pro konkrétního uživatele a současně nabízí pohodlnější nošení ve srovnání s existujícími nositelnými zařízeními. Nespornou výhodou je také snížení nákladů na výrobu díky jednoduchému procesu výroby.

Celý článek na University of Waterloo

Image Credit: University of Waterloo

-jk-