Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový objev by mohl posunout technologický pokrok

14. 5. 2021 | MIT | www.mit.edu

Moorův zákon, který tvrdí, že počet tranzistorů, které mohou být umístěny na integrovaný obvod, se při zachování stejné ceny zhruba každých 18 měsíců zdvojnásobí, naráží na základní fyzická omezení. Pokud nenalezneme vhodný přístup, tato omezení by mohla zbrzdit desítky let pokroku.

Jedním z řešení by mohlo být použití materiálů o atomové tloušťce namísto křemíku při výrobě nových tranzistorů, ale propojení těchto „2D“ materiálů s tradičními elektronickými součástkami se ukazuje jako nadmíru obtížný úkol. Vědecký tým, tvořený výzkumníky z Massachusettského technologického institutu a Kalifornské univerzity v Berkeley nyní ve spolupráci s tchajwanským výrobcem polovodičových disků Taiwan Semiconductor Manufacturing Company vyvinul nový způsob spojení těchto součástek.

Technologický pokrok

Teoreticky tak znásobili potenciál 2D materiálů a miniaturizace komponent. Dle vyjádření výzkumníků se podařilo vyřešit jeden z největších problémů miniaturizace polovodičových zařízení – přechodový odpor mezi kovovou elektrodou a jednovrstvým polovodičovým materiálem. Řešení je snadné: použití bismutu namísto tradičních kovů ke spojení s jednovrstvým materiálem.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-