Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

NOVÝ MODEION – o generaci zkušenější

7. 5. 2020 | OEZ, s. r. o. | www.oez.cz

Společnost OEZ s.r.o. začínala téměř před osmdesáti lety jako malá rodinná firma s několika desítkami pracovníků. Nyní patří mezi největší zaměstnavatele v podorlickém regionu. Aby uspěla, ví, že se ve firmě musí spolehnout jeden na druhého. Tak to bylo na počátku v roce 1941 u firmy Wagner a spol., a tak je tomu i nyní v roce 2020.

V současnosti představuje významné kompetenční centrum pro výrobu a vývoj vzduchových a kompaktních jističů a pojistkových systémů mateřské společnosti Siemens.

Osmdesát let výroby – to je také osmdesát let zkušeností, vědomostí, vývoje a především osmdesát let poctivé práce. Už předchůdci ve firmě OEZ, s. r. o. sázeli na inovace, kvalitu a spolehlivost. Byli úspěšní, protože dokázali vidět kupředu. Nyní se snaží o totéž a k tradičním hodnotám dnes přidávají i bezpečnost a ochranu životního prostředí.

Tři písmena OEZ – Orlické elektrotechnické závody – se v názvu firmy objevují poprvé v roce 1952. Když roku 1957 firma představila první deionové jističe typu J2MR a J2RU, ještě netušila, že se z nich stanou jedny z nejzásadnějších produktů OEZ. Následovaly deiony řady J2UX, poté BA. Každý nový produkt byl vždy dokonalejší než ten předchozí. Ve vývoji firma aplikovala vyspělejší technologie i neotřelé myšlenky. Na přelomu milénia představila přelomové kompaktní jističe BC, BD, BH a BL, které jsou dodnes známé pod názvem Modeion.

A právě nyní se firma posouvá zase o krok dál. Modeion se mění na 3VA.

Obr. 1. „Nový Modeion“ – kompaktní jističe 3VA
Obr. 1. „Nový Modeion“ – kompaktní jističe 3VA

Nová řada kompaktních jističů 3VA kombinuje nejmodernější technologie Siemens s dovednostmi letohradských vývojových pracovníků a s nesmazatelnou stopou původní řady. A co víc? Je inspirována potřebami tuzemských zákazníků.

Sofistikovaný systém jisticích prvků nabízí řešení pro různé typy aplikací v průmyslu i energetice. Produkty 3VA se vyznačují širokou škálou příslušenství a jejich variabilitou. Jedná se především o velké spektrum připojovacích sad pro většinu možných instalací, univerzálnost vnitřního příslušenství pro všechny velikosti do 1 000 A, konfigurovatelnost a téměř neomezené možnosti rozšiřujících funkcí.


Obr. 2. Nová řada kompaktních jističů 3VA je rozšířena o nové funkce

Kompaktní jističe řady 3VA jsou navíc rozšířeny o nové klíčové funkce:
– schopnost datové komunikace,
– integrovanou funkci měření,
– rychlou a jednoduchou náhradu dříve vyráběných přístrojů pomocí speciálních sad.

Uživatel ocení také výrazné zvýšení bezpečnosti osob a majetku, a to díky kombinaci jističe s chráničovým modulem. Samozřejmostí je plná selektivita, která zajišťuje spolehlivý provoz. Přidanou hodnotou produktů je kompletní technická a softwarová podpora, servis, výroba a vývoj v Letohradě, přičemž největší důraz je kladen zejména na dostupnost, bezpečnost a ochranu instalace.

Nové modely jističů minimalizují úsilí při realizaci – od plánování přes instalaci až po každodenní bezpečný provoz. Správné řešení tak bude mít uživatel vždy po ruce. Do nové řady kompaktních jističů 3VA bylo vloženo to nejlepší, co se firma za osmdesát let působení na elektrotechnickém trhu naučila.


Obr. 3. Řada jističů 3VA1 je určena pro jednoduché řešení, řada 3VA2 do náročnějších aplikací

Základní představení kompaktních jističů 3VA

Členění jističů vychází z provedení nadproudových spouští:

Jističe 3VA1 využívají termomagnetické nadproudové spouště a jsou určené pro jednoduché aplikace.

Jističe 3VA2 (do 1 000 A) jsou modely s vyššími technickými parametry a elektronickými nadproudovými spouštěmi určené do náročnějších aplikací v průmyslu, infrastruktuře a energetice.


Obr. 4. Kompaktní jistič 3VA1116-5EF36-0AA0
pro jednoduché aplikace

Podskupinu tvoří jističe 3VA27 do 1 600 A.

– Kompaktní jističe 3VA se vyznačují především variabilitou vnitřního příslušenství, které je univerzální pro všechny velikosti jističů do 1 000 A. Patří mezi ně například pomocné spínače nebo pomocné spouště.

– Jednou z výhod je volba ovládání. Lze vybírat mezi motorovým nebo ručním pohonem, který může být na jističi umístěn z čela nebo z boku.

– Kompletní softwarová podpora a technická podpora zůstávají samozřejmostí. K dispozici jsou rovněž výkresová dokumentace a návody k použití.

– Jističe lze namontovat do jakékoliv instalace díky variabilitě připojovacích sad či použitím odnímatelného nebo výsuvného zařízení.

– Kompaktní jističe 3VA2 do 1 000 A dále nabízejí elektronické nadproudové spouště řady ETU5xx nebo ETU8xx, které jsou schopny datové komunikace s nadřazeným systémem. Elektronické nadproudové spouště řady ETU8xx jsou navíc vybaveny integrovanou funkcí měření.

– Díky možnosti kombinace jističe a chráničového modulu dochází k výraznému zvýšení bezpečnosti osob a majetku. Kromě uživatelského komfortu je klíčovou výhodou dostupnost, bezpečnost a ochrana instalace uživatele.

– Díky vynikajícím vlastnostem jističů lze dosáhnout plné selektivity, která zajišťuje spolehlivý a bezpečný provoz.

– Nové řady nabízejí možnost rychlé a jednoduché náhrady dříve vyráběných přístrojů pomocí sad pro náhradu.

Obr. 5. Kompaktní jistič 3VA2225-5HN32-0AA0 pro náročnější aplikace
Obr. 5. Kompaktní jistič 3VA2225-5HN32-0AA0
pro náročnější aplikace

Jističe 3VA jsou k dispozici v jednopólovém až čtyřpólovém provedení (jednopól a dvoupól pouze pro velikost 3VA11 160 A). Jsou konstruovány pro jmenovité proudy 16 až 1 600 A a jmenovité napětí až 690 VAC v závislosti na velikosti provedení a řadě.

Na detaily členění kompaktních jističů 3VA, jejich technické parametry, příslušenství atd. se zaměří článek v příštím vydání časopisu ELEKTRO. Zájemci o nové modely mohou sledovat web: www.novymodeion.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 4-5/2020 na straně 29.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021