Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový materiál pro bezpečnější šifrování dat

27. 2. 2019 | University of Texas at Austin | www.utexas.edu

S nezastavitelným vývojem počítačů se pojí nové metody šifrování dat mající za úkol chránit veškeré informace – od finančních transakcí po vojenská tajemství. Dle slov vědců se však mohou brzy tyto metody ukázat nedostatečnými. Tým fyziků a inženýrů Texaské univerzity v Austinu nyní vytvořil materiál se schopností vyzařování světla, který může posloužit ke komunikaci neprolomitelné hackery.

Nový materiál, vytvořený poskládáním dvou vrstev atomicky tenkých materiálů na sebe, absorbuje energii ze světla a vyzařuje nové fotony, čili částice světla. Výzkumníkům se podařilo odhalit, že materiál obsahuje tisíce identických „jednoprotonových zářičů“. Pokud se výsledky pokusů potvrdí, lze tento nový zdroj světla použít jakožto součást nové neprolomitelné metody zabezpečení informací.

Nový materiál pro bezpečnější šifrování dat

Metoda vytváření těchto ultratenkých atomových vrstev je vskutku jednoduchá. Výzkumníci použijí lepicí pásku ke sloupnutí individuálních vrstev krystalu, navrství dvě různé vrstvy na sebe a jejich vzájemným pootočením vůči sobě vytvoří umělý krystal s překrývajícím se vzorkováním na úrovni jednotlivých atomů. Tento efekt se nazývá moaré.

Celý článek na University of Texas at Austin

Image Credit: University of Texas at Austin

-jk-