Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový druh betonu inspirovaný korály

9. 9. 2015 | Wired | www.wired.com

Beton je nejpoužívanějším stavebním materiálem na světě. Používá se ho dvakrát více než všech ostatních stavebních materiálů dohromady - dřeva, oceli, plastu a hliníku.

Důvodem je jeho pevnost, trvanlivost, odolnost vůči počasí a ohni a v neposlední řadě nízká cena. Je tu však jeden háček. Při výrobě cementu, který je jednou z hlavních přísad betonu, vzniká okolo šesti procent veškeré produkce oxidu uhličitého. A právě tento problém se snaží vyřešit společnost Calera. Inspiraci přitom našla v podmořském světě.

Nový druh betonu

Oceány jsou obrovské zásobárny oxidu uhličitého, který získávají z atmosféry. Část rozloženého oxidu uhličitého, zvaného uhličitan, využívají korály ke stavbě největších biologických staveb na světě - korálů. Korály se dají rozdělit na dvě části. Tou první je zvířecí - tedy samotný polyp na povrchu a druhou část tvoří základ, kostru korálu. Mezi nimi existuje vrstva naplněná tekutinou. Zde si korály řídí své vlastní životní podmínky a mění pH tekutiny. Jakmile se v těchto podmínkách spojí vápník s uhličitanem, utváří se kostra.

Tento proces využívá společnost Calera. Zachytává oxid uhličitý a rozpouští jej ve vodě spolu s ostatními složkami a vytváří uhličitan vápenatý.

Celý článek na Wired

Image Credit: Calera

-jk-