Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový bezolovnatý materiál pro perovskitové solární články

14. 2. 2018 | Brown University | news.brown.edu

Perovskitové solární články jsou perspektivní alternativou křemíkových solárních článků – vynikají vysokou účinností a nenákladností. Přesto však nejsou bez chyby. Obsahují totiž olovo, které je vysoce toxické a zároveň obsahuje organické materiály, jenž nejsou zcela stabilní po vystavení okolnímu prostředí.

Výzkumníci Brown University a University of Nebraska – Lincoln (UNL) nyní představili zcela nový materiál na bázi titanu k produkci syntetických perovskitových solárních článků bez olova. V článku publikovaném v časopise Joule výzkumníci popisují, jaké výhody představuje materiál obzvláště pro výrobu tandemových solárních článků. V tomto uspořádání jsou perovskitové články umístěny na křemík či jiný materiál, což zvyšuje jejich celkovou účinnost.

Bezolovnatý perovskitový materiál

Výzkumníci dokázali, že materiál disponuje několika výhodami ve srovnání s ostatními bezolovnatými perovskitovými alternativami. Jedním z uchazečů o bezolovnatý perovskit je materiál vyráběný z velké většiny z cínu, který však snadno koroduje. Titan se naopak může pochlubit vysokou odolností vůči korozi a vysokou voltáží přes 1 volt.

Celý článek na Brown University

Image Credit: Brown University

-jk-