Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový a levnější proces výroby flexibilní elektroniky

7. 2. 2020 | MIT | www.mit.edu

Srdcem každého elektronického zařízení je počítačový čip pokrytý tranzistory a ostatními polovodičovými komponenty. A protože je takový čip neohebný, pak také elektronická zařízení, jež pohání, kupříkladu chytré telefony, počítače, hodinky a televize jsou taktéž neohebné.

To se snaží změnit inženýři z MIT, kteří vyvinuli nový proces umožňující levnou výrobu multifunkční flexibilní elektroniky. Základem nové metody je pěstování tenkých vrstev polovodičového materiálu na velkém waferu vyrobeném ze stejného materiálu, který je z obou stran obalen vrstvou grafenu. Po vypěstování lze polovodičovou vrstvu snadno sloupnout a wafer je připraven k dalšímu použití. Tímto způsobem mohou výzkumníci vyrobit nespočet flexibilních polovodičových vrstev s použitím stejného waferu a ušetřit za náklady na výrobu.

Flexibilní elektronika

Dle vyjádření vedoucího výzkumu lze proces využít k výrobě flexibilních elektronických vrstev a následné produkci ohebných elektronických součástek, včetně kontaktních čoček pro virtuální realitu, speciálních solárních panelů integrovaných do karoserie automobilu, elektronických látek reagujících na počasí a dalších elektronických zařízení, která jsou dnes k vidění pouze ve filmech díky speciálním efektům.

Celý článek na MIT

Image Credit: Felice Frankel

-jk-