Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nový 3D materiál by mohl v budoucnu v chirurgii nahradit lidské kosti

29. 9. 2016 | Northwestern University | www.northwestern.edu

Výzkumný tým ze Severozápadní univerzity vyvinul speciální inkoust pro 3D tiskárny schopný vytvořit syntetický kostní implantát, který rapidně urychluje regeneraci a růst kosti. Tento velmi elastický „kostní“” materiál, jehož tvar lze jednoduše přizpůsobit potřebám, může být jednoho dne velmi užitečný při léčbě kostních defektů u dětí.

Chirurgický zákrok, při němž je implantována kost, není nikdy jednoduchý proces a je obzvláště bolestivý a komplikovaný právě pro děti. U dospělých i dětí je často kost získána z jiné části těla, což může vést k dalším komplikacím a bolestem. Občas se používají kovové implantáty, ale pro děti, které jsou ve vývinu, není toto permanentní řešení.

3D tištěný materiál pro transplantaci kostí

Nový 3D biomateriál je směsí hydroxyapatitu (minerální vápník, který se přirozeně nachází v lidských kostech) a kompatibilního, biologicky odbouratelného polymeru, který se používá v medicíně, včetně šití. Jak se ukazuje při testování, úspěch tohoto extrémně elastického materiálu tkví v unikátních vlastnostech tištěné struktury. Materiál je z větší části složen z hydroxyapatitu, ale je velmi elastický, pevný a pórovitý na nano, mikro a makro úrovni.

Celý článek na Northwestern University

Image Credit: Adam E. Jakus

-jk-