Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Novinky v sortimentu AMT měřicí technika

14. 12. 2018 | Ing. Lubomír Harwot, CSc. | AMT měřicí technika, s | www.amt.cz

AMT měřicí technika, certifikovaná podle systému ČSN EN ISO 9001, 14001 a BS OHSAS 18001, rozšířila nabídku měřicí techniky o digitální osciloskopy, generátory libovolných funkcí, programovatelné laboratorní zdroje, spektrální analyzátory apod. Nově zařazená měřicí technika, zejména přístroje řady X, podporuje příkazy SCPI NI a standardně je vybavena rozhraním ET, USB a USBTMC. Přístroje jsou určeny k laboratorním i servisním a provozním měřením.

Osciloskop SDS 1204X-E
Obr. 1. Osciloskop SDS 1204X-E

Digitální osciloskopy (obr. 1) s technologií SPO z produkce Siglent Technologies jsou rozšířeny o ekonomickou verzi SDS 1202X-E, která zobrazuje dvou- nebo čtyřkanálově připojené analogové průběhy ve frekvenční oblasti do 200 MHz s obnovou až 100 000 průběhů/ s. Připojené průběhy jsou vzorkovány reálnou rychlostí 1 Gvz/s, hloubka paměti 14 Mvz umožňuje uchovat detaily v průbězích, zejména špičkové hodnoty, histogram provádí zpětnou analýzu zobrazených průběhů. Tato speciální funkce, stejně jako analýza sběrnic IIC, SPI, UART/RS232, CAN, LAN rozšiřuje možnosti měření. Čtyřkanálová verze může být nově rozšířena o šestnáctikanálovou logickou analýzu. Digitální osciloskopy vyšší řady SDS 2000X jsou nabízeny ve dvou- a čtyřkanálové verzi s šířkou frekvenčního pásma 300 MHz. Od základní řady osciloskopů se řada SDS 2000X odlišuje větší hloubkou paměti, která může být až 140 Mvz s možností segmentace, rychlostí vzorkování v reálném čase 2 Gvz/s, obnovou průběhů v sekvenčním režimu až 500 000 průběhů/ s a dalšími pokročilými funkcemi. Verze MSO umožňuje využít šestnáctikanálovou logickou analýzu. Impulzní generátory a generátory libovolných průběhů (obr. 2) řady SDG 6000X s šířkou pásma 1 μHz až 500 MHz, délkou slova 20 Mvz, rozlišením 16 bit, komunikačním rozhraním ET, USB, představené na podzim letošního roku, splňují vysoké požadavky na čistotu výstupních průběhů při zachování optimálních pořizovacích nákladů. Generátory lze rozšířit softwarovým modulem a tím vytvářet signály IQ.


Obr. 2. Generátor řady SDG 6052X

Dvoukanálové generátory libovolných funkcí splňující technologii True Arb/Easy Pulse řady SDG 2000X pracují ve frekvenčním pásmu do 120 MHz, disponují reálným vzorkováním 1,25 Gvz/s, šestnáctibitovým vertikálním rozlišením a 0,83ns rozlišením v horizontální rovině. Inovovaná technologie generování průběhů odstraňuje některé nedostatky technologií DDS, např. zákmity vznikající při nízkých rychlostech vzorkování, zkreslení průběhů při vytváření nestandardních signálů apod. Generátory umožňují aplikovat na průbězích modulace AM, DBS-AM, FM, PM, FSK, ASK a PWM, vytvářet libovolné průběhy v počítači a přenést je do vnitřní paměti generátoru apod. Generátory řady SDG 2000X jsou osazovány dotykovým 4,3'' barevným displejem.

Obr. 3. Spektrální analyzátor SSA 3021X
Obr. 3. Spektrální analyzátor SSA 3021X

Spektrální analyzátory Siglent řady SSA 3000X (obr. 3) dovolují analyzovat průběhy ve frekvenčním pásmu 9 kHz až 3,2 GHz. Běžně jsou analyzátory dodávány s tzv. tracking generátorem a předzesilovačem. Rozlišení RBW 10 Hz, možnost jak základního měření, tak měření EMC, speciální funkce, značky, automatická měření apod. řadí analyzátory mezi velmi přesné laboratorní přístroje. K přístrojům je k dispozici příslušenství včetně sond pro měření blízkého elektrického a magnetického pole, softwarového klíče, hardwaru pro měření odrazu apod.

Galvanicky oddělená speciální silnoproudá měření dvoukanálovými scopemetry Siglent řady SHS 1000 je možné provádět ve frekvenčním pásmu do 100 MHz. Reálná rychlost vzorkování až 1GVz/s, automatická měření, komunikace s podporou příkazů National Instruments předurčují přístroje jak k servisním, tak i k laboratorním měřením. Přístroje jsou také vybaveny digitálním multimetrem s možností zaznamenávat naměřené hodnoty.


Vyšlo v časopise Elektro č. 12/2018 na straně 35. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021