Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové stykače Eaton pro výkonné spínání stejnosměrných zátěží

23. 2. 2017 | Eaton | www.eaton.cz

Společnost Eaton uvádí na trh bezúdržbové dvoupólové stejnosměrné stykače. 

Společnost Eaton zajišťuje spolehlivé ovládání častého spínání stejnosměrných zátěží představením své nové řady hybridních stykačů DILDC 300/600. Nové stykače společnosti zabývající se řízením elektrické energie jsou kompaktní a odolné, přičemž podporují zatížení 300 až 600 A při napětí až 1 000 V DC.

Všechny tradiční stykače vyžadují údržbu (výměnu kontaktů) přibližně po 10 000 až 25 000 elektrických operacích. Nové stykače DILDC společnosti Eaton jsou ovšem bezúdržbové, a přesto dosahují provozní životnosti přesahující 150 000 elektrických operací.

Eaton

Vedle extrémně dlouhé životnosti jsou stykače DILDC dimenzovány na napětí až do 1 000 VDC na jeden pól a umožňují tok proudu v obou směrech (obousměrné / nezávislé na polaritě). Tyto stykače, které mohou být ovládány klasickým způsobem nebo z výstupu programovatelné řídicí jednotky (PLC), mají kompaktní velikost, která snižuje nákladné požadavky na prostor v rozváděčích. Navíc se tyto stykače vyznačují širokorozsahovou cívkou, která pokrývá střídavá provozní napětí od 110 do 250 V, jakož i stejnosměrná napětí od 110 do 350 V.

Nové stejnosměrné hybridní stykače společnosti Eaton poskytují technicky účinné a nákladově efektivní řešení pro široký rozsah použití. Tato použití zahrnují instalace využívající solární energii, systémy ukládání energie, zařízení pro zkoušení baterií a stejnosměrné sítě (např. na lodích, napájecí zdroje v kolejových vozidlech a nabíjecí infrastruktura pro elektrická vozidla).

„Existuje značný růst v poptávce po jednoduchém, účinném a spolehlivém stejnosměrném spínání,“ říká Hans-Peter Postel, produktový manažer ve společnosti Eaton, „tradiční prvky však mají značná omezení. Všechny mají poměrně krátkou životnost a často potřebují zvláštní propojovací vazby. Naše nové stykače DILDC300/600 jsou speciálně navrženy tak, aby tato omezení překonaly a zajišťovaly vynikající ovládání v širokém rozsahu stejnosměrných spínacích aplikací.“

Aby bylo dosaženo jejich pozoruhodného výkonu a dlouhé životnosti, používají stykače DILDC300/600 společnosti Eaton novou hybridní spínací technologii. Jsou vybaveny dvěma mechanickými kontakty, zhášecím a izolačním kontaktem - zapojenými do série. Dále je paralelně ke zhášecímu kontaktu připojen polovodičový spínač (IGBT). Když se od stykače vyžaduje přerušení obvodu, proud prochází přes polovodičový prvek IGBT s rozpojením zhášecího kontaktu. Následně IGBT rozpojí obvod a nakonec se rozepne izolační kontakt pro zajištění galvanického oddělení. S tímto uspořádáním nemusí za běžných provozních podmínek žádný mechanický kontakt vypínat zátěžový proud. To vede k minimalizaci tvorby oblouků a erozi kontaktů.

Hybridní stykače DILDC300/600 společnosti Eaton jsou aktuálně k dispozici ve dvou verzích, přičemž rozšíření řady je naplánováno v blízké budoucnosti. Obě verze jsou dvoupólovými prvky a obě mohou být používány na systémech do napětí 1 000 VDC. Maximální provozní frekvence je 100 operací za hodinu.

Tiskové materiály Eaton


O společnosti Eaton

Elektrotechnický sektor společnosti Eaton je globálním lídrem v distribuci energie a ochraně elektrických obvodů; ochraně pomocí záložních zdrojů; řízení a automatizaci; osvětlení a bezpečnosti; strukturálních řešeních a zařízeních pro elektrické sítě; řešeních pro drsná či nebezpečná prostředí; a inženýrských službách. Díky své sadě globálních řešení je společnost Eaton připravena řešit i ty nejdůležitější výzvy v oblasti řízení elektrické energie. 

Eaton je společností zabývající se řízením energie, která svým zákazníkům poskytuje úsporná řešení pomáhající řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii efektivněji, bezpečněji a udržitelněji. Obrat společnosti dosáhl v roce 2015 hodnoty 20,9 miliard USD. Má přibližně 95 000 zaměstnanců a prodává své výrobky zákazníkům ve více než 175 zemích světa. Více informací naleznete na stránkách www.eaton.eu.

 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021