Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové samostatně stojící skříně VX SE nabízejí větší jednoduchost

11. 11. 2021 | Rittal Czech, s.r.o | www.rittal.cz

Firma Rittal nabízí dokonale propracovaný systém řadových skříní VX25. Skříně z této nabídky se velice často používají také jako samostatně stojící, ale to nemusí být nejvýhodnější řešení. Požadavky na samostatně stojící skříně jsou odlišné od požadavků na systém řadových skříní a právě proto je zde zcela jedinečné řešení v podobě skříní VX SE. Tento typ skříně kombinuje výhody kompaktních skříní AX s technikou řadových skříní VX25. Při vývoji těchto produktů byl také kladen velký důraz na efektivnější, bezpečnější a rychlejší montáž. Co největší kompatibilita je samozřejmostí. Řada samostatně stojících skříní VX SE nově nabízí skříně s hloubkou 300 mm, což jsou skříně zejména vhodné pro domovní instalace. Své uplatnění jistě naleznou jak v rozvodnách, tak jako rozváděče na jednotlivých patrech.

Firma Rittal nabízí dokonale propracovaný systém řadových skříní VX25. Skříně z této nabídky se velice často používají také jako samostatně stojící, ale to nemusí být nejvýhodnější řešení. Požadavky na samostatně stojící skříně jsou odlišné od požadavků na systém řadových skříní a právě proto je zde zcela jedinečné řešení v podobě skříní VX SE. Tento typ skříně kombinuje výhody kompaktních skříní AX s technikou řadových skříní VX25. Při vývoji těchto produktů byl také kladen velký důraz na efektivnější, bezpečnější a rychlejší montáž. Co největší kompatibilita je samozřejmostí. Řada samostatně stojících skříní VX SE nově nabízí skříně s hloubkou 300 mm, což jsou skříně zejména vhodné pro domovní instalace. Své uplatnění jistě naleznou jak v rozvodnách, tak jako rozváděče na jednotlivých patrech.

Obr. 1. Samostatně stojící skříně VX SE Rittal  Obr. 2. Vnitřní výbava ve skříních VX SE Rittal
Obr. 1. Samostatně stojící skříně VX SE, Obr. 2. Vnitřní výbava ve skříních VX SE

Pokud má být rozváděč instalován jako samostatně stojící, pak skříně řady VX SE od společnosti Rittal nabízejí ve srovnání se systémem řadových skříní významné výhody. Tyto skříně je možné použít jak v průmyslových, tak i v domovních aplikacích. Typickou oblastí použití je nasazení těchto skříní u kompaktních obráběcích strojů, kde tato skříň umožní instalaci komponentů pro řízení a distribuci elektrické energie.

Rychlost: Na rozdíl od systému řadových skříní s rámem a odnímatelnými bočnicemi, mají samostatně stojící skříně samonosnou konstrukci, kde střecha, bočnice a profilovaný rám jsou z jednoho kusu materiálu. Skříně jsou vyráběny jak z ocelového plechu, tak z nerezové oceli. S ohledem na skutečnost, že střecha a bočnice jsou součástí základní skříně, tak je snazší samotný proces specifikace a objednání. Dále také odpadá nutnost samostatného elektrického pospojení, jelikož o vše potřebné se postará svařovaná konstrukce, což přináší další úspory, nejen času.

Bezpečnost: Protože mezi bočnicemi, střechou a rámem nejsou žádné mezery a spáry, je minimalizováno hromadění nečistot a prachu, což zvyšuje bezpečnost. Základní verze modelu VX SE má stupeň krytí IP55, odolnost proti mechanickému nárazu IK10, automatické vyrovnání potenciálu, vysokou pevnost a stabilitu díky mimořádně vysoké torzní tuhosti a nosnosti 1,5 tuny. Pro náročné prostředí je samostatně stojící skříň VX SE také k dispozici s krytím IP66 a NEMA 4/4x. Integrované podlahové plechy ve spodní části rámu zjednodušují instalaci kabeláže, a to i v případech s extrémně velkým počtem vodičů, a zajišťují ergonomické provádění přípravných prací pro kabeláž.

Jednoduchost: Použití samostatně stojící skříně VX SE o šířce až 1 800 mm nabízí výrobcům rozváděčů významnou úsporu. Například jedna skříň může nahradit kombinaci až tří řadově spojených skříní. Odpadá nutnost těsnění a příslušenství pro řadové spojení, mezikus montážní desky, nebo více podstavců (soklů) – současně se šetří čas při montáži a instalaci.

Obr. 3. Skřín VX SE s hloubkou 300 mm pro aplikace, kde je kladen důraz na prostor Rittal
Obr. 3. Skřín VX SE s hloubkou 300 mm pro aplikace, kde je kladen důraz na prostor

Kompatibilita: Aby si Rittal zachoval výhody systému řadových skříní VX25, pokud jde o instalaci vnitřních komponent, vytvořil nové samostatně stojící skříně VX SE plně kompatibilní s VX25. Výrobci rozváděčů, kteří přecházejí na VX SE, proto nemusí provádět žádné zásadní úpravy, pokud jde o konstrukci, montáž nebo instalaci komponent – vše zůstává stejné. Protože základní profil skříní VX SE je shodný s profilem VX25, lze tedy snadno využívat a instalovat základní příslušenství skříní VX25, jako jsou podlahové plechy a kabelové svorky. Kompatibilitu s VX25 pro vnitřní komponenty umožňuje adaptérová lišta. Ta umožňuje snadnou instalaci veškerého vybavení, jako jsou chassis pro vnitřní montážní rovinu a dělené montážní desky do skříní VX SE. Díky tomu je možné kombinovat skříně VX SE s jakýmkoli příslušenstvím VX25. Výrobci rozváděčů proto nepotřebují žádné speciální příslušenství pro instalaci vnitřního vybavení do samostatně stojící skříně. Místo toho mohou jednoduše využít existující komponenty z portfolia již existující produktové řady.

Všestrannost: Pro použití ve stavebnictví (topení / chlazení / ventilace) nabízí společnost Rittal model VX SE ve verzi s hloubkou 300 mm. Mezi výhody tohoto produktu patří rozmanité možnosti instalace vnitřních komponent, možnosti flexibilní kabeláže díky novému modulárnímu systému kabeláže a rychlé úpravy specifické pro zákazníka, například výřezy.

Rittal věří v sílu jednoduchosti: Skříně Rittal VX SE se díky svým technickým vlastnostem jistě stanou využívaným produktem a to nejen u strojírenských společností. 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021