Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové osciloskopy Siglent Technologies v sortimentu AMT měřicí technika

12. 12. 2020 | Ing. Lubomír Harwot, CSc. | AMT měřicí technika, s | www.amt.cz

AMT měřicí technika, certifikovaná podle systému EN ISO 9001, ISO 14001 a nově i podle ISO 45001, rozšířila nabídku laboratorní měřicí techniky o digitální osciloskopy, AWG a RF generátory, programovatelné laboratorní zdroje, spektrální analyzátory, elektronické zátěže apod. Nově zařazená měřicí technika, zejména přístroje řady X, podporuje příkazy SCPI National Instruments, standardně je vybavena komunikačním rozhraním ET, USB a USBTMC.

AMT měřicí technika, certifikovaná podle systému EN ISO 9001, ISO 14001 a nově i podle ISO 45001, rozšířila nabídku laboratorní měřicí techniky o digitální osciloskopy, AWG a RF generátory, programovatelné laboratorní zdroje, spektrální analyzátory, elektronické zátěže apod. Nově zařazená měřicí technika, zejména přístroje řady X, podporuje příkazy SCPI National Instruments, standardně je vybavena komunikačním rozhraním ET, USB a USBTMC. Přístroje jsou určeny jak k laboratorním, tak i k servisním a provozním měřením. V tomto článku budou představeny digitální osciloskopy Siglent Technologies řad SDS 5000X, SDS 2000X-E a SDS 2000X Plus, které nabízí AMT měřicí technika jako autorizovaný distributor pro Českou republiku a Slovensko.

Nová řada osciloskopů Siglent Technologies s šestnáctikanálovou logickou analýzou řady SDS 5000X (obr. 1) pokrývá kmitočtové pásmo do 1 000 MHz. V reálném čase osciloskopy vzorkují rychlostí až 5 Gvz/s, segmentovaná hloubka paměti může být až 250 Mvz. Standardní možnosti pozorování a následného vyhodnocení připojených signálů rozšiřují funkce jako např. speciální spouštění, reálný záznam až 100 000 obrazovek, výběr měření z 39 hodnot, vestavěný digitální voltmetr, histogram a také 10,1“ dotyková obrazovka s možností rozšířeného ovládání též klávesnicí a myší. Spouštění a dekódování sériových sběrnic, obnova až 110 000 obrazovek/s, záznam průběhů v reálném čase, podpora ovladačů NI, vestavěný webový server podporující vzdálené řízení po LAN zařazují přístroje ke špičce současných digitálních osciloskopů.

Obr. 1. Osciloskop SDS 5000X
Obr. 1. Osciloskop SDS 5000X

Nově zařazené digitální osciloskopy řady SDS 2000X Plus (obr. 2) s dotykovým 10,1“ displejem TFT LC zahrnují čtyři modely: jeden dvoukanálový, s šířkou pásma 100 MHz (softwarově rozšiřitelný na 350 MHz) a tři čtyřkanálové, měřící v pásmu do 350 MHz. Modely 350 MHz mohou být navíc upgradovány na 500 MHz (maximální šířka pásma dostupná na dvou nezávislých kanálech). Osciloskopy SDS2000X Plus zdědily vynikající uživatelské rozhraní aplikované ve vyšší výkonové řadě osciloskopů SDS5000X. To zahrnuje, kromě dotykové obrazovky, obnovy až 500 000 průběhů/s (sekvenčně), externí ovládání myši a klávesnicí, vestavěný webový server apod. Nové osciloskopy dále nabízejí nadstandardní desetibitové rozlišení, které ve spolupráci s rychlým vzorkováním, velkou hloubkou paměti a kombinací nejnižšího vertikálního nastavení 500 µV/div může odhalit nejmenší detaily v signálu. Čtyřkanálové modely jsou dodávány se dvěma 2GS/s převodníky AD a paměťovými moduly 2× 200 Mpts. Takto rozšířená hloubka paměti zajišťuje vysokou vzorkovací frekvenci při rychlejším nastavení časové základny. Standardně byly také ponechány funkce dekódování sériových sběrnice pro I2C, UART, SPI, LIN, CAN a další.

Obr. 2. Osciloskop SDS 2000X Plus
Obr. 2. Osciloskop SDS 2000X Plus

Ekonomické verze osciloskopů SDS 2000X-E zahrnují dva přístroje s šířkou pásma 200 a 350 MHz. Přístroje jsou osazeny 7" displejem TFT LD, obsahují dva analogové kanály s možností rozšíření na šestnáct digitálních kanálů. Verze SDS2000X-E vychází z uvedených modelů, obsahuje mnoho speciálních funkcí, které ji zařazují, při zachování optimálních pořizovacích nákladů, mezi osciloskopy s nadstandardními funkcemi, např. hloubka paměti 28 Mvz, 1 MVz analýza FFT a další matematické funkce, automatická měření 38 parametrů na zobrazených průbězích, analyzátor BodePlot, dekódování sběrnic, speciální spouštění apod. Zajímavostí je možnost spolupráce osciloskopů s generátory libovolných funkcí řad SDG 2000X a SDS 6000X. Osciloskop ovládá prostřednictvím rozhraní USB generátor v nastaveném kmitočtovém pásmu a umožňuje tak zobrazit na displeji např. frekvenční charakteristiky propustí filtrů apod. (obr. 3).

Obr. 3. Měření frekvenčních charakteristik
Obr. 3. Měření frekvenčních charakteristik

Představené modely digitálních osciloskopů jsou vybaveny mnoha speciálními funkcemi umožňujícími aplikační měření jak v laboratorních, tak i v provozních měřeních při zachování optimálních pořizovacích nákladů.

Bližší informace jsou k dispozici u autorizovaného distributora a na jeho webových stránkách

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021