Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové moduly pro automatizaci PLC Controllino

7. 9. 2018 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Nové technologie jako internet věcí ženou automatizaci vpřed. Controllino spojuje open source software Arduino s výkonným hardwarem PLC pro použití v průmyslu a infrastruktuře budov. Pomocí zdrojového kódu nebo grafického uživatelského rozhraní je možné individuálně řídit vstupy a výstupy řídicí jednotky.

Controllino a Arduino™ poskytují větší prostor pro potřeby v oblasti automatizace

Inteligentní východisko z „dilematu kompatibility“ nabízí Controllino, neboť rodina tří výkonných modulů PLC sází na open source programovací jazyk Arduino™. Ten poskytuje integrované vývojové prostředí (IDE). Arduino™-IDE je multiplatformní Java aplikace s editorem kódu a integrovaným kompilátorem. Řídicí programy mohou být vytvářeny přímo v C/C++. Navíc je možné časově úsporné programování pomocí knihoven. Data jsou do řídicí jednotky přenášena s využitím USB nebo sériového rozhraní. 

Nové moduly pro automatizaci PLC Controllino

Rozsáhlé aplikační možnosti pro profesionální nasazení v průmyslu

Již základní model Mini má kvalitní mikrokontrolér ATmega328 (16 MHz). Základní deska disponuje rozsáhlou výbavou rozhraní: 1× RS-232, 1× SPI, 6× výstupy relé, 8× A/D vstupy a 8× D výstupy. Všechny modely jsou napájeny 12/24 V DC. Prostřední model Maxi využívá výkonnější mikrokontrolér ATmega2560 (16 MHz) s rozhraním stejným jako u modelu Mini, ale už s dvanácti vstupy/výstupy. Špičkový model Mega je vybaven stejným mikrokontrolérem jako model Maxi. Liší se tedy jen v dalších rozhraních: RS-485, I2C, a celkově je vybaven až 45 vstupy/výstupy.

Nově má zákazník na výběr z pěti nových modulů – s lepší cenou a přitom se stejným kontrolérem.

Všechny modely, Mini, Maxi i Mega, mají i novou verzi Pure dodávanou bez rozhraní SPI a I2C. Model Maxi byl rozšířen o provedení Automation, které umožňuje napájení pouze 24 V, vzrostl počet analogových i digitálních vstupů (12× A/D, 4× digitální) a malinko se snížil počet výstupů (8× digitální) a dále je také nabízen ve verzi Pure bez rozhraní SPI a I2C.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na straně 17. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021