Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové materiály slibující výrazné úspory energie vyvinuli vědci v Austrálii

1. 8. 2014 | |

Vědci z univerzity v australském Adelaide vyvíjejí za použití nových magnetických materiálů revoluční elektromotory a generátory, od nichž očekávají významné úspory energie. Motory se stanou základním prvkem v konstrukci nově vyvíjených vysoce účinných čerpadel s širokou škálou využití.

„Ve vyspělém světě je více než 50 % vyrobené energie spotřebováno elektromotory, to představuje velký prostor pro úsporu energie . uvádí vedoucí výzkumu profesor Nesimi Ertugrul. Práce čerpadel v podstatě není vidět, ale je všudypřítomná. Fungují v plaveckých bazénech, automobilech, na lodích i v průmyslu. Vědci z University of Adelaide používají dva druhy magnetických materiálů. Prvním je kompozit s měkkými magnetickými vlastnostmi (SMC – Soft Magnetic Composite) druhý pak amorfní magnetický materiál (AMM –Amorphous Magnetic Material).

Dále Australané provádějí výzkum nového typu statoru. Ten byl úspěšně otestován na malých prototypech, a již zde vykazoval energetickou účinnost přesahující 90 %. Konvenční motory přitom dosahují hodnot mezi 60 a 70 %. „ Vyrábíme nové statory s využitím SMC materiálů, bez strojního zpracování a bez zbytečného odpadu. Zároveň jsme vylepšili měděné vodiče pro rotory a tím dále zvýšili výkon.“ Doplňuje Etrugrul.

...čtěte více

Foto: Guangzhou QIDA Material & Technology Co., Ltd