Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nové izolátory mohou napomoci zvýšení kapacity přenosových a distribučních soustav

3. 3. 2013 | |

Nová technologie vyvinutá na University of Manchester může pomoci zmírnit zátěž přenosových a distribučních sítí způsobenou stále rostoucí poptávkou po elektřině. Výzkumníci z manchesterské univerzity společně s firmou EPL Composite vyvinuli příčný izolátor z kompozitního materiálu, který stačí namontovat na již existující stožár a tak zvýšit přenosové napětí.

Zařízení, která nyní vyrábí a prodává univerzitní vývojářská společnost Arago, byla nainstalována na stožáry v několika oblastech s vůbec nejdrsnějšími podmínkami ve Spojeném království s cílem ověřit jejich odolnost vůči extrémním povětrnostním vlivům a také jako test možnosti jejich případného použití pro napětí 400 kV ze skotských offshore elektráren.

Izolátory byly testována také v laboratoři vysokého napětí manchesterské univerzity, a to na odolnost vůči úderu blesku o síle přes 1,4 MV.

Na základě modelování se odhaduje, že v některých případech mohou izolátory zvýšit maximální zatížení pylonu až 2,5 krát. Nyní Arago plánuje nainstalovat 12 sad těchto izolátorů na stožárech společností Scottish Hydro Electric Transmission (SHETL) a National Grid, pokud se osvědčí, plánuje se jejich další rozšíření.

Původním cílem výzkumu na univerzitě v Manchesteru bylo vyvinout technologii, která by umožnila zvýšit provozní napětí stávající infrastruktury z 275 kV na 400 kV bez nutnosti měnit i stožáry, ale použít stávající menší, pouze mezi nimi natáhnut nové vedení, které zvládne vyšší napětí. Významných zvýšení schopnosti přenosu může být dosaženo kombinací nasazení tohoto typu izolátorů s dráty s menším průvěsem.

Více informacíé naleznete ZDE

Manchester University
www.manchester.ac.uk

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021