Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová technologie pro tisknutelnou elektroniku

9. 12. 2016 | MIT | news.mit.edu

Inženýři z MIT objevili rychlou a přesnou technologii tisku a vytvořili speciální destičku vyrobenou z velkého množství karbonových nanotrubiček, která dokáže tisknout elektronický inkoust na pevné i flexibilní povrchy.

Tento razící proces by měl být schopen vytisknout velmi malé tranzistory schopné ovládat jednotlivé pixely v displejích a dotykových obrazovkách s vysokým rozlišením. Nová technologie tisku může rovněž nabídnout relativně levný a rychlý způsob, jakým vyrábět elektronické povrchy pro dosud nevyužívané aplikace.

Nová technologie tisku pro elektroniku

V posledních několika letech se mnoho výzkumníků pokoušelo vytisknout elektronické povrchy pomocí inkoustového tisku a jiných technologií, ale výsledná řešení nenašla uplatnění v praxi. Tyto technologie se v malém měřítku velmi obtížně ovládají a často dochází ke vzniku vadných vzorců, kdy se nedaří zachovat tvar inkoustu a výsledný obvod je tedy nekompletní.

K vytvoření funkčního vzorku použili inženýři z MIT již existující technologii, která umožňuje vyvíjet karbonové nanotrubičky na povrchu křemíku v různých vzorcích, včetně šestiúhelníků a tvarů, které se podobají květinám. Následně nanotrubičky pokryli tenkou polymerovou vrstvou a zajistili tak, že inkoust pronikne lesem nanotrubiček a že se nanotrubičky po ražení nezmenší. Poté destičku napustili malým množstvím elektronického inkoustu s obsahem nanočástic, jako je stříbro, oxid zinečnatý nebo polovodičové kvantové tečky.

Celý článek na MIT

Image Credit: MIT

-jk-