Aktuální vydání

Číslo 7/2021 vyšlo tiskem 30. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 30. 7. 2021. 

Téma: Kabely, vodiče a kabelová technika; Nářadí, nástroje a zařízení pro práci s kabely

Technická informace o výrobku
Nová generace přepěťových ochran CITEL s integrovaným předjištěním – DACF25S
Opakovaně použitelné čisticí utěrky pro průmysl, řemesla a dokonalou čistotu

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem
18. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 19. 7. 2021.

Osvětlení interiérů
Osvětlení nového ateliéru Ronyho Plesla
Realizace osvětlení INGE aneb dobrých zpráv není nikdy dost

Měření a výpočty
Měřič UV záření VOLTCRAFT UV-500

Nová, super rychlá metoda výroby keramických materiálů

1. 5. 2020 | University of Maryland | enme.umd.edu

Výzkumníci z Fakulty mechanického inženýrství A. Jamese Clarka při Marylandské univerzitě přetvořili šestadvacet tisíc let starý výrobní proces na inovativní způsob zpracování keramických materiálů, který by mohl najít využití při produkci polovodičových baterií, palivových článků, pro technologie 3D tisku a další.

Keramické materiály nacházejí běžně uplatnění v bateriích, elektronice a často rovněž v extrémních prostředích, ale dokončení procesu spékání (metoda výroby předmětů z práškových hmot jejich zahřátím na vysokou teplotu, avšak pod jejich teplotu tání, přičemž dochází k vzájemnému splynutí práškových částic), který se tradičně používá pro výrobu keramických předmětů, často spolkne dlouhé hodiny.

Výroba keramických materiálů

Pro překonání tohoto problému vyvinuli marylandští výzkumníci ultra rychlou metodu spékání při vysoké teplotě, jež splňuje veškeré potřeby pro výrobu moderních keramických materiálů a představuje opěrný bod pro inovaci stávajících materiálů. Obrovskou výhodou nové metody je vysoká rychlost ohřevu a ochlazení, rovnoměrná distribuce tepla a vysoké teploty při spékání dosahující až 3000 °C. Díky kombinaci těchto procesů nepřesáhne celková rychlost zpracování materiálu pouhých 10 sekund, což je více než 1000krát rychlejší v porovnání s tradiční metodou spékání.

Celý článek na University of Maryland

Image Credit: University of Maryland

-jk-