Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová řada rozpojitelných svorek ZST s připojením vodiče tažnou pružinou a jejich příslušenství

11. 12. 2015 | Pavel Janouškovec │SENO spol. s r.o. | www.seno.cz

Tato nová řada svorek zcela jistě nalezne uplatnění všude tam, kde je nutné připojovat prefabrikované komponenty, které mají mít možnost případného připojení či odpojení bez potřeby demontáže vodičů. Právě pro tato konstrukční řešení je modulární a flexibilní spojovací systém ZST CONTA-CLIP tím, co tyto požadavky splňuje.

Výhody svorek systému ZST lze shrnout do následujícíh bodů:

  • Rychlá montáž a instalace
  • Flexibilní a modulární princip
  • Vyšší bezpečnost elektroinstalace vzhledem k možnosti kódování jednotlivých svorek a připojovacích vidlic
  • Vysoká mechanická odolnost spoje mezi základní svorkou a odpojitelnou vidlicí díky blokovacím západkám
  • Možnost propojování základních svorek i připojovacích vidlic pomocí řadových propojek ZQI
  • Při použití adaptéru ZST-WA umožňují montáž bez použití DIN lišty přímo do plechové stěny rozváděče

Svorky jsou vyráběny z polyamidu PA 6.6. s třídou samozhášivosti V0 dle UL94. Svorky ZST umožňují díky své konstrukci odpojitelné zapojení až do jmenovitého proudu 24 A a jmenovitého napětí 500 V. Odolnost vůči průraznému napětí je CTI 600. Speciální slitina kontaktního materiálu a tvar kontaktních pružin zajišťují bezpečný kontakt i při vysokých nárocích na vibrační odolnost spoje. Konstrukce těla svorky a připojovací vidlice je navržena tak, aby zajišťovala vysokou ochranu proti možnému úrazu elektrickým proudem i při ruční montáži pod zatížením.

Součástí řady svorek ZST jsou svorky určené pro montáž na DIN lištu s označením ZSTK (pro horizontální propojení vidlice ZST), svorky s označením ZRKS (pro kombinaci pevného připojení a vertikálního připojení vidlice ZST) v jedno či dvoupólovém provedení a zemnící svorky s označením ZSLS. Celou výrobní řadu včetně příslušenství naleznete v samostatném katalogu této řady svorek. Všechny svorky mimo zemnících jsou standardně dostupné v barvách béžová, oranžová a modrá. Zemnící svorky se vyrábějí v kombinaci zelenožluté barvy. Příslušenství svorek řady ZST obsahuje izolované propojovací konektory ZQI (až 99pólové), koncové destičky ZAPS, blokovací západky vnější ZST-V, blokovací západky vnitřní ZST-V-I, krytky ZAD, koncové svěrky na DIN lištu ZES a v neposlední řadě i ucelený systém značení - štítky PMC SB 5. 

Mezi velice zajímavé příslušenství svorek řady ZST patří bezesporu jednoduchý montážní adaptér ZST-WA. S pomocí tohoto adaptéru a svorek ZSTK 2,5 /.../ B mohou být velmi snadno realizována průchozí připojení přes například plechovou stěnu rozváděče a to bez potřeby montážní DIN lišty. Vícepólové sestavení svorek ZST se doplní po stranách adaptérem ZST-WA. Celá montáž se pak osadí do připraveného průchodu v plechové stěně rozváděče a pouhým zatlačením oranžových aretačních západek zámku na adaptéru ZST-WA se zajistí pevné, otřesuvzdorné osazení celé montáže do plechové stěny. Současně ještě mohou být svorky doplněny blokovacími zámky ZST-WAV1, které zajistí vibrační odolnost spoje mezi základní částí svorky ZSTK a odpojitelnou vidlicí svorky  ZST. Montážní adaptér ZST-WA a stejně tak i blokovací západky ZST-V, jsou stejně jako vlastní svorky, vyrobeny z polyamidu PA 6.6, který splňuje klasifikaci samozhášivosti V0 dle UL 94. Teplotní odolnost řady svorek ZST včetně příslušenství se pohybuje v rozmezí teplot od -40 ºC do 120 ºC.

SENO spol. s r.o.

SENO spol. s r.o.
Husova 424
Příbram VI
261 01
www.seno.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021