Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová plastová hřídel pro šestiosé roboty

18. 8. 2016 | HENNLICH s. r. o. | www.hennlich.cz

Jednoduše, modulárně, snadno a cenově výhodně – za vším je robolink. Tuto stavebnici pro nízkonákladovou automatizaci firma igus, kterou v Česku zastupuje společnost HENNLICH, dále rozšiřuje. Novinky jdou napříč zařízením, od nové konstrukce pohonu přes kompletní robotickou ruku až po jednoduchý online konfigurátor robotických článků. Díky němu mohou výrobci robotů sestavovat roboty nenákladně a uživatelé mohou automatizovat jednoduché úlohy.

Robolink Stavebnice-D od specialisty na průmyslové využití plastů v pohyblivých aplikacích firmy igus poskytuje uživatelům možnost sestavovat cenově dostupné individuální robotické systémy. Jednotlivé klouby, které jsou motorem přímo poháněny, jsou k dostání v různých rozměrech. Nyní igus dále rozšířil svou nabídku a představil další komponenty pro ještě větší svobodu v konstruování. „Tak je například možné kombinovat motory a klouby v mnoha zástavbových velikostech s běžnými ovládáními pro kompletní šestiosé nízkonákladové roboty z plastu a hliníku,“ popisuje Tomáš Vlk ze společnosti HENNLICH, která igus v Česku výhradně zastupuje.

Hennlich Robolink

Nový hřídelový pohon pro lehčí robotické ruce

Zvláštností je nový robolink hřídelový motor, který lze například velmi jednoduše nasadit jako šestá osa robotické ruky, tedy jako radiálně se pohybující spojení mezi rukou a uchopovačem. Je to velmi snadné a efektivní a igus ho nabízí ve dvou zástavbových velikostech jako samostatný komponent nebo s krokovým motorem Nema17- resp. s Nema23. „Hřídelový pohon má tu výhodu, že nemá téměř žádnou vůli a tím zajišťuje přesné nastavení při plynulém chodu,“ vysvětluje Tomáš Vlk. „Navíc je velmi kompaktní a má vysoký převodní poměr.“ Pohon se skládá z vnějšího ozubeného věnce a vnitřního ozubeného věnce z vysoce výkonného plastu iglidur, který je flexibilní ale současně velmi odolný proti opotřebení.

Rychlá a snadní konfigurace pomocí nového online nástroje

Igus představil kompletní šestiosou ruku s hřídelovým pohonem. Ze srovnatelného plastu iglidur jsou vyrobena také šneková kola pro nové převodové poměry 1:30 a 1:70 pro robolink D-šnekový pohon. Pro tyto nabízí igus už nyní rovněž oddělitelnou variantu motoru a kloubu. Oba komponenty jsou spojeny hliníkovým profilem – výsledkem je lepší rozdělení zatížení na ose a schopnost uzvednout větší břemeno. Nový univerzální adaptér uchopovače umožňuje umístění různých uchopovačů na robolink D-klouby. Robolink D-stavebnice je navíc doplněna o online konfigurátor, se kterým si může uživatel sestavit svoje robolink D-klouby libovolně sestavit a sám nakonfigurovat cenově výhodné robotické ruce.

Systém stavebnice a plast umožňují tvorbu cenově velmi zajímavých řešení pro automatizaci. Jeden robolink kloub bez motoru je možné pořídit již od 243 Euro při odběru minimálně jednoho kusu. Motory, encodery, kabeláž a další příslušenství je volitelně k dispozici. igus navíc dodává předmontované ruce; výrobcům robotů budou nabízeny samostatné pohony v sérii.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021