Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová nano zařízení pro výzkum vesmíru

29. 3. 2017 | TechXplore | techxplore.com

Výzkumníci z XLab Stanfordovy univerzity vyvíjí elektroniku, která odolává vysoké teplotě, korozi a radiaci. Cílem výzkumu je přesunout elektronická zařízení do vesmíru a na místa naší planety, kde panují nehostinné podmínky. A kde jinde začít, než u materiálu o velikosti několika nanometrů.

Jednou z překážek, které musí dnešní elektronika čelit, je teplo. Polovodičové součástky na bázi křemíku, které pohání naše chytré telefony a počítače, vydrží spolehlivě fungovat přibližně do teploty 300 stupňů Celsia. Při zahřívání se kovové části pomalu spojují s polovodičovými součástkami a rapidně klesá jejich účinnost při přenášení elektrického proudu.

Nano materiál do vesmíru

Dalším z cílů výzkumu je také průzkum planet, konkrétně Venuše. První překážku představuje samotná cesta na vzdálenou planetu. Předměty jsou ve vesmíru bombardovány gama a protonovým zářením, jež způsobují pomalý rozklad materiálů. Zkušební testy v XLab ukazují, že výzkumníky vyvinutá čidla dokáží přežít až 50 let na oběžné dráze Země, nepřetržitě bombardována radiací.

Elektronika navržená pro nehostinné podmínky ve vesmíru může být využita také např. pro monitorování  a zlepšení účinnosti pístů v motoru automobilu, kde se teploty pohybují na hranici 600 stupňů Celsia.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: L.A. Cicero

-jk-