Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Nová metoda efektivní výroby peroxidu vodíku z mořské vody

23. 5. 2016 | Phys.org | www.phys.org

V současné době používají vědci sluneční světlo k přeměně mořské vody (H2O) na peroxid vodíku (H2O2), který poté slouží  v palivovém článku ke generování elektřiny. Jedná se o první fotokatalytickou metodu výroby H2O2, která dosahuje dostatečné efektivnosti k použití H2O2 v palivových článcích.

V rámci nové studie, kterou vede Shunichi Fukuzumi z Osaka University, výzkumníci vyvinuli nový fotoelektrochemický článek, který je v podstatě solárním článkem produkujícím H2O2. Když sluneční světlo osvětlí fotokatalyzátor, ten absorbuje fotony a použije vzniklou energii k zahájení chemické reakce, jejímž produktem je H2O2.

Efektivní metoda výroby peroxidu vodíku

Nasvícením článku po dobu 24 hodin dosáhla koncentrace H2O2 v mořské vodě 48 mM, což značně překonává hodnotu 2mM v čisté vodě. Při zkoumání těchto výsledků výzkumníci zjistili, že negativně nabitý chlór v mořské vodě je hlavní příčinou zvýšení fotokatalytické aktivity a produkce vyšších koncentrací.

Systém se může pyšnit celkovou efektivitou přímé přeměny slunečního záření na elektřinu v hodnotě 0,28 %. (Fotokatalytická produkce H2O2 z mořské vody má efektivitu 0,55 %, zatímco palivový článek 50 %.)

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Adobe Stock

-jk-